Katarína Oravská Samospráva

Filmové novinky, športové prenosy či vlastný web: Aj toto má priniesť digitalizácia breznianskeho kina

Mesto chce projektom digitalizácie kina prilákať divákov a zvýšiť tak tržby. Ak pôjde všetko podľa plánu, vynovenej techniky by sme sa mohli dočkať už do konca leta. Čo všetko by projekt mal priniesť?

Ilustračný obrázok k článku Filmové novinky, športové prenosy či vlastný web: Aj toto má priniesť digitalizácia breznianskeho kina
Zdroj: TASR

V októbri minulého roka podalo mesto žiadosť o dotáciu na Audiovizuálny fond (AVF). Ten vyhovel. Okrem dotácie si však mesto musí od neho aj požičať. Financie idú na projekt digitalizácie breznianskeho kina.

„Základným cieľom projektu je umožniť divákom mesta a celého okresu Brezno, ktorý má cca 66 tisíc obyvateľov prístup k aktuálnym audiovizuálnym dielam v štandardnej kvalite požadovanej v dnešnej dobe,“ uviedol brezniansky primátor Tomáš Abel.

Aj živé prenosy

Kino Mostár funguje od roku 1968. Podľa breznianskej samosprávy je jediným jednosálovým kinom v regióne. Najbližšie multikino sa nachádza 45 km od mesta, až v Banskej Bystrici. V súčasnosti kino nespĺňa štandardy doby.

Projekt zahŕňa základnú zostavu pre digitálne kino, čiže projektor, kinoserver, univerzálnu vstupnú jednotku z dotácie a vlastných zdrojov. Zvukovú techniku a ostatné potrebné súčasti z pôžičky od AVF. Celkové výdavky predstavujú sumu 107 814 eur. Výška dotácie je 30-tisíc eur. Z vlastných zdrojom musí mesto zafinancovať 10 782 eur. Pôžička z AVF je vyčíslená na 67 032. Jej celková výška bude upravená AVF po zúčtovaní dotácie.

Kinosála slúži ako viacúčelová sála. Preto je ďalším cieľom mesta aj rozšíriť služby. Okrem filmov by tu mohli tak byť aj živé prenosy divadiel, opier, koncertov, či športových prenosov.

Návratnosť do 7 rokov

Čo sa týka výberu filmov, cieľovou skupinou sú ľudia vo veku 16–35 rokov. Ráta sa však aj s prázdninovým premietaním pre deti v dopoludňajších a popoludňajších hodinách, filmami pre seniorov, premietaním festivalových horských filmov. Rozšíril by sa hrací profil, ale aj samotné služby, čo sa týka predpredaja a rezervácie vstupeniek. Tie by bolo možné kúpiť aj cez mobil a chýbať by nemala aj samostatná web stránka kina.

Vychádzajúc zo skúseností iných kamenných kín, ktoré boli zdigitalizované a v porovnaní návštevnosti a tržieb z roku 2011 (4000/10 000 €) je podľa mesta reálny predpoklad pri siedmych predstaveniach v týždni nárast návštevnosti aj tržieb.

„Nakoľko kinosála slúži pre verejnosť ako viacúčelová sála, predpokladá sa priemerný počet predstavení za rok 200 až 240, čo predstavuje nárast o 100 % oproti roku 2011, pričom tržby by činili cca 33 600 eur, a teda nárast o 300 %. Návratnosť investícií sa predpokladá do 7 rokov,“ uvádza vedenie mesta. Ak pôjde všetko podľa plánu, projekt by mal byť zrealizovaný už do konca tohto leta.

Nie všetci za

Projekt odsúhlasilo ešte bývalé zastupiteľstvo. Nie však jednohlasne. Ako sa vtedy vyjadrila mestská poslankyňa Mária Majerčíková, darmo budú mať zdigitalizované kino, keď v ňom budú staré sedačky, zima a ľudia si nebudú môcť kúpiť ani pukance. Nesúhlasné stanovisko vyjadrila aj hlavná kontrolórka mesta Ingrid Konečná Veverková, tá bola zásadne proti pôžičke, ktorá dlhodobo zaťaží mesto.

Podľa riaditeľa Mestského kultúrneho strediska v Brezne Júliusa Obernauera aktuálne premietajú na kolene DVDéčka na lacnom projektore, a to z dôvodu, aby si ľudia neodvykli, že v Brezne je nejaké kino. Filmy sa už totiž nedistribuujú na tzv. 35-kách a na DVD dostať veci, ktoré mali premiéru pred rokom.

„Digitalizácia prinesie vyššiu kvalitu obrazu a zvuku pre našich Brezňanov, ale najmä to, že sa sem dostanú nové veci a filmy neprídu s oneskorením, keď ich už ľudia videli na počítači, v televízii alebo v kine v Banskej Bystrici,“ myslí si Obernauer.

Čítajte tiež:
Viac ako piatim stovkám Brezňanov sa zvýši komfort bývania: Žumpy a septiky nahradí kanalizácia

Dobrá správa: Škola na Pionierskej sa konečne dočkala obnovy, pozrite, kedy sa pustia do roboty!

Na vzácnu pamiatku je smutný pohľad: Mesto po druhýkrát žiada o dotáciu na rekonštrukciu synagógy

Koniec rozpočtového provizória: Tieto investície priamo v meste vás budú zaujímať

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM