Kristína Kožiaková Samospráva

FOTO: 300 ton odpadu, a to je iba polovica. Skládka v Brezne dáva poriadne zabrať

Nelegálna skládka v časti Predné Halny vznikala roky. Prečo sa tento problém neriešil skôr a ako prebieha jej odstraňovanie?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: 300 ton odpadu, a to je iba polovica. Skládka v Brezne dáva poriadne zabrať
Zdroj: Dnes24.sk

Skládka pri vstupe do Brezna v mestskej časti Predné Halny zohyzďovala vstup do mesta už roky. Aj k tomu problému sa mesto postavilo a začalo ho riešiť. Viac informácií nám poskytol riaditeľ Technických služieb mesta Brezno Ján Lukáč.

Čítajte tiež: Tŕň v oku mnohých Brezňanov. Ako miznú čierne stavby z mapy mesta?

„To si netrúfam s istotou povedať, predpokladám, že viac ako 10 rokov,“ odpovedal na otázku, ako dlho skládka vznikala. Podľa jeho slov sa problém v minulosti neriešil. „Myslím, že sa jednoducho akceptovalo, že je to problémová oblasť, nijako sa tam nezasahovalo a odpad sa nechal priebežne zarastať trávou či drevinami,“ konštatuje na margo skládky.

Práce na odstraňovaní

„Na odstránení skládky sme pracovali cca týždeň, ale ani z ďaleka sme ešte neskončili. Kým bude svah v poriadku, ešte to potrvá dosť dlho,“ prezrádza a dodáva, že po po odvezení všetkého odpadu, ktorý odhaduje na 600 ton, sa bude svah zasýpať zemou z kompostárne, respektíve z výkopov v rámci stavebnej činnosti Technických služieb a neskôr bude vysiaty trávnik a vysadené dreviny.

Riaditeľ odhaduje množstvo, zatiaľ, odvezeného odpadu na 300 ton.

Na otázku, či pomáhali aj obyvatelia, ktorí pravdepodobne skládku spôsobili, reagoval jednoznačne. „Je jasné, že skládku vytvorili oni a nepomáhali, skôr robili problémy a sťažovali prácu našich zamestnancov,“ prezrádza ďalej.

Teória rozbitého okna

„Po vzore z časti Drahšiar si myslím, že to bude udržateľné. Tam sme spravili niečo podobné a zostalo to pekné. Podľa teórie rozbitého okna je práve toto cesta, ako mať pekné okolie aj v osadách, respektíve častiach s neprispôsobivými občanmi,“ myslí si riaditeľ.

„Je nutné na začiatok vyvinúť viacej úsilia, ale keď sa nastaví systém, bude to určite fungovať,“ predpokladá.

Lokalít so skládkami je v okolí Brezna viac. „Do konca roka plánujeme odstrániť dve skládky vo Vrbovej a taktiež dve skládky v Rohoznej,“prez­radil pre našu redakciu ďalej riaditeľ.

Pozrite si zábery, ako vyzerá skládka po odstránení 300 ton odpadu, v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

FOTO: Na novom multifunkčnom ihrisku v Brezne sa pracuje. Kedy sa dočkáme otvorenia?

FOTO: Breznianski poslanci s primátorom v pracovnom: Predviedli sa so štetcami

Obrazom: 600 ton odpadu na jednej kope. Skládka v Halnach dáva poriadne zabrať.
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM