Katarína Oravská Samospráva

FOTO a VIDEO: Osobnosti mesta si prebrali ocenenia, medzi nimi lekár, herec aj biatlonista

Mesto každoročne oceňuje osobnosti nášho mesta. Tento rok si ocenenia prebralo deväť laureátov. Medzi nimi lekár, herec či biatlonista.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Osobnosti mesta si prebrali ocenenia, medzi nimi lekár, herec aj biatlonista
Foto: Katarína Oravská

Deväť laureátov si prevzalo z rúk ocenenia Cena primátora mesta, Cena mesta Brezna za rok 2014 a Čestný občan mesta Brezna. Toto sú oni:

Cena primátora mesta Brezna:

  • Július Garaj za rozvoj kultúrno-spoločenského života v meste Brezne a za dlhoročné aktívne pôsobenie v Zbore pre občianske záležitosti Človek človeku pri MsÚ Brezno.
  • Aldo Daxner za šírenie dobrého mena Divadelného súboru Jána Chalupku, Detského divadelného štúdia i mesta Brezna na Slovensku i v zahraničí.
  • Jaroslav Kamenský za rozvoj športu, za rozvoj biatlonu v regióne a za úspešnú reprezentáciu mesta Brezna a Horehronia v celej Slovenskej republike a v zahraničí pri príležitosti životného jubilea 60 rokov.
  • Mária Murgašová za dlhoročnú aktívnu činnosť v Miestnom spolku Slovenského červeného kríža, za úspešnú a záslužnú činnosť v prospech mesta Brezna.

Cena mesta Brezna:

  • Emil Furdík za rozvoj športu v meste Brezne a jeho úspešnú reprezentáciu mesta Brezna v Slovenskej republike pri príležitosti životného jubilea 80 rokov.

Cena mesta Brezna – In Memoriam:

  • Ján Weiss za výrazný podiel na rozvoji kultúry v meste Brezne za šírenie jeho dobrého mena doma i v zahraničí, za vynikajúce tvorivé výkony, ktorými významne obohatil ľudské poznanie.

Čestný občan mesta Brezna:

  • Andrej Černák za šírenie dobrého mena mesta Brezna a Slovenskej republiky vo svete, za vynikajúce tvorivé výkony v profesii očného lekárstva, ktoré obohatili ľudské poznanie, za úspešnú činnosť v prospech zdravia človeka.
  • Ladislav Šimon za rozvoj kultúry v meste Brezne, šírenie jeho dobrého mena doma i v zahraničí, za založenie a dlhoročné aktívne členstvo kultúrno-spoločenského podujatia Chalupkovo Brezno a za vynikajúce tvorivé výkony, ktorými významne obohatil ľudské poznanie.
  • Július Veselko za vynikajúce tvorivé výkony v odbore zvárania, ktoré obohatili ľudské poznanie, za úspešnú činnosť, šírenie dobrého mena mesta Brezna doma i v zahraničí, za športovú reprezentáciu Brezna a bývalého Československa.

„Osudy všetkých z nás sa tak či onak dotkli nášho slobodného kráľovského mesta. V ľudskom živote nebýva veľa miest eminentnej dôležitosti. Sú to miesta, ktoré nás formovali a bez ktorých by sme neboli tým, čím sme sa stali. Pre mňa, myslím, že aj pre ostatných dnešných vyznamenaných je takýmto mestom Brezno. Jeho génius loci, jeho atmosféra, jeho, tak to poviem, hugánska substancia,“ povedal v mene všetkých ocenených Ladislav Šimon.

„Ak si na nás mesto Brezno dnes spomenulo, sme si vedomí, že by sme neboli veľa urobili bez žičlivého zázemia, ktoré nás podnecovalo a ovplyvňovalo naše ambície. Vďaka patrí našim blízkym, vďaka patrí našim priateľom, ale i inštitúciám, ktoré pre nás vytvárali podmienky,“ pokračoval Šimon.

Ako Šimon zaspomínal, v jeho časoch vzniklo v Brezne silné volejbalové družstvo, ktoré hralo aj celoštátnej československej lige. „Ukázalo sa, že sa okrem žeriavov, ktoré boli vtedy na svetovej úrovni, môže aj v takom malom meste vytvoriť, napríklad vrcholové športové družstvo. Chodil som vtedy na každý zápas a hrala tu Slávia Praha, Slávia Bratislava, Zbrojovka Brno, všetky československé špičkové družstvá. A ja som bol vtedy hrdý na svoje mesto.“

Ako dodal na záver, vyznamenania prijímajú dôstojne a vážne a ďakujú za ne. „Dovoľujeme si vysloviť úprimné želania, aby naše mesto stále rozkvitalo a vynikalo v činnostiach, na ktoré budú hrdí jeho obyvatelia.“

Osobnosti mesta si prebrali ocenenia
6
Galéria
Osobnosti mesta si prebrali ocenenia
32
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM