Jaroslava Parašínová Rôzne

FOTO: Brezňan Ján má poriadne šikovné ruky. Vytvára šperky, aké len tak nenájdete

Keď sa šikovné ruky spoja s fantáziou, kvalitným materiálom a špeciálnym náradím, vzniknúť môžu unikátne šperky. Dôkazom je práca Jána Kleina.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Brezňan Ján má poriadne šikovné ruky. Vytvára šperky, aké len tak nenájdete
50
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk

Koža, drevo a kov sú najpoužívanejšími materiálmi v dielni Janka Kleina. Šikovný Brezňan svoje diela dopĺňa o rôzne kamene či korálky. Nenájdete u neho len šperky, ale aj mnoho iných ušľachtilých výrobkov.

Okrem náušníc, prsteňov, náhrdelníkov, kľúčeniek, ho nezaskočí ani dopyt po ručne šitých kožených topánkach. Zrepasuje vám aj starý kožený opasok a ešte radšej vytvorí nový.. Spony, tašky, či brošne pre neho taktiež nie sú neznámou.

Kedy a akým spôsobom si ťa toto remeslo získalo?

Pred zhruba 15 rokmi som sa zúčastnil šermiarskej školy pod Lietavským hradom, pri Žiline. Tam som sa s týmto druhom ručnej práce stretol po prvýkrát. Zaujali ma prstienky, ktoré som videl pri jednom remeselníkovi. Nedalo mi to a oslovil som ho. Hneď v ten deň som si to vyskúšal a zároveň sa naučil prvý vzor.

Venuješ sa v živote len remeslu?

Nie, tejto práci sa venujem vo svojom voľnom čase, a to keď práve nie som v mojom zamestnaní. Voľného času nemám zas tak veľa. Keď ho mám, rád zájdem na šerm, ktorý je tiež mojou srdcovkou. Šerm sa vyníma aj v mojej tvorbe. Vyrábal som rôzne ručne šité topánky, opasky, tulec na šípy, púzdra na dýky, či meče.

Ako dlho trvá výroba?

Je to rôzne. Pri šperkoch to záleží na type a zložitosti. Čo sa týka opaskov, tam opäť záleží na náročnosti. Niekedy mi to zaberie jeden celý deň, inokedy zas niekoľko hodín. Rovnako je to aj pri ostatných výrobkoch.

Kde sa s tvojimi výrobkami môžeme stretnúť?

V minulosti ste ich mohli nájsť napríklad na Zbojskej, v Turistickej kancelárii na Muráni, v obchodíku v Brezne, či v Horehronskom múzeu na výstavách. V súčastnosti vyrábam nové výrobky na zákazky.

Z akých materiálov šperky tvoríš?

Sú to meď, nerez, koža, mosadz, kamene – polodrahokamy ako napríklad ametyst, kryštáľ, drevený opál, červený jaspis. Využívam tiež korálky. Osobne preferujem drevené a sklenené. Používam aj veľa typov drôtov. Jedným z druhov je pocínovaný, ten je azda najtrvácnejší.

Čo ľudia požadujú alebo vyhľadávajú najčastejšie?

Prahnú po veciach obyčajných. Jednoduché tvary a vzory v prírodných farbách, to je to, čo sa im páči.

Čo vyrábaš najradšej?

Myslím, že to sú práve kožené výrobky. Najmä náramky a mešteky.

Popísal by si nám teda prípravu napríklad koženého náramku s vyrazeným vzorom?

Najskôr si na podložke za pomoci skalpelu z kože vyrežem tvar a rozmer, aký potrebujem. Vyrobím si na náramku dierky na zapínanie. Tam záleží na tom, či sa bude zapínať šnurovaním, alebo na pracku. Potom náramok zdobím. V tomto prípade razidlami do kože vrážam požadovaný vzor.

V priloženej fotogalérii si pozrite fotografie výrobkov brezňana Janka!

V OBRAZOCH: Diela brezianskeho šperkára Janka
50
Galéria
Foto: Ján Klein / Zdroj: brezno.dnes24.sk
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM