Rôzne

FOTO: Brezno privítalo jar hodením zapálenej Moreny do Hrona

Tradičné veľkonočné zvykoslovia odštartovali v nedeľu na breznianskom námestí. Spevom i tancom a následným hodením zapálenej Moreny do Hrona sa v Brezne každoročne rozlúčili so zimou a privítali jar.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Brezno privítalo jar hodením zapálenej Moreny do Hrona
18
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno , horehronie.net

O bohatý program sa už obvykle postaral Detský folklórny súbor Šťastné detstvo z Brezna. Tento rok avšak oslavy jari nezostali len pri tradičnom programe.

Po prvýkrát sa v meste Brezne odhalila aj jedinečná veľkonočná výzdoba, ktorej iniciátorom bolo vedenie mesta. Námestie zdobí hneď niekoľko unikátnych ozdôb, a to 10 obrovských drevených vajíčok a jeden veľký z dreva zhotovený veľkonočný zajac.

Umelci zo škôl

Nebola to však ale len práca umelcov. Do vyrábania výzdoby sa zapojili aj školy – Základná umelecká škola, ZŠ a MŠ Pionierska 2, ZŠ a MŠ Karola Rapoša, ZŠ a MŠ MPČĽ 35 a Centrum voľného času. Každá škola vyzdobila dve drevené veľkonočné vajíčka.

„Keďže vianočná výzdoba mala veľký úspech, rozhodli sme sa vyzdobiť mesto aj počas veľkonočných sviatkov. Veríme, že aj táto nová výzdoba prinesie radosť našim obyvateľom a návštevníkom,“ povedal primátor mesta Tomáš Abel.

Morena nie je jediným podujatím svojho druhu a tak Veľká noc v Brezne bude pokračovať aj pripravovanou výstavou s veľkonočnou tematikou v mestskom dome kultúry.

Oslavy jari

Momentálne si návštevníci ale aj domáci Brezňania môžu zakúpiť kraslice a rôzne iné výzdoby v Horehronskom múzeu (Meštiansky dom č. 13) na predajnej výstave „Sviatky jari“.

Oslavy vítania jari na Horehroní vyvrcholia podujatím Veľkonočné radosti v Mýte pod Ďumbierom. Podujatie sa bude konať 21. apríla 2019 od trinástej hodiny. Podujatím vás budú sprevádzať folklórne súbory a tanečné zoskupenia z regiónu a pre najmenších bude pripravený rozprávkový les.

Zdroj: horehronie.net

Privítanie jari v Brezne
18
Galéria
Zdroj: horehronie.net
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM