Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Farebná nádhera láka do prírody. 5 tipov na strávenie jesene na Horehroní

Leto pomaly stráca na sile a v okolí Brezna je to už poriadne cítiť aj vidieť. Pripravili sme pre vás preto 5 tipov, ako si poriadne užijete jeseň v lone okolitej prírody!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Farebná nádhera láka do prírody. 5 tipov na strávenie jesene na Horehroní
Zdroj: Klaster Horehronie

Jeseň nastúpila, ranné teploty a prízemné mrazy naznačujú, že leto nás definitívne opúšťa. Ľudia pomaly vyťahujú kabáty a tenké čiapky. Pripravili sme pre vás preto 5 tipov, ako si obdobie, ktoré pretvára našu prírodu a farbí ju do nádherných odtieňov, užiť čo najlepšie.

Dolinou k Hrončoku

Vezmite bicykel či korčule a ešte počas pekných slnečných dní nebudete musieť zháňať ani príliš teplé oblečenie. Z obce Hronec sa vydáte po novovyasfaltovanej ceste, dlhej približne 10 kilometrov, na ktorej sotva stretnete auto, pretože je tam tento druh dopravy vylúčený. Cieľom sa vám môže stať tajch Hrončok, ktorý slúžil ako nádrž na zachytávanie vody, na ktorej sa splavovalo drevo pri ťažbe. Krásna jesenná cykloprechádzka, vás obklopí jedinečnou prírodou nášho kraja.

Inverzia na horách

Teplotná inverzia je meteorologický jav, keď teplota vzduchu v niektorej vrstve dolnej atmosféry s výškou neklesá, ale stúpa. Nádherné jesenné inverzie môžete zažiť kdekoľvek v našich najbližších horách a kopcoch. Na vrcholkoch slnečné počasie, vyhrievate sa v lúčoch jesenného slniečka a v dolinách hmla a sychravo. Aj také sú stránky jesenných inverzií. Zbaľte batoh a namierte si to rovno na naše naj kopce ako sú napríklad Chopok, prípadne Ďumbier a nabite sa jeseňou.

Čítajte viac: Stačí nasadnúť na bicykel a šliapnuť do pedálov: Top 5 cyklotrás v okolí Brezna

Zdroj: Klaster Horehronie

Rybačka

Pokiaľ aj nie ste vášnivým rybárom, možno jeseň je ten správny čas začať a vydať sa na oddych pri vode. Nechajte sa zlákať na rybníky či potoky v okolí, ktoré sú plné pstruhov, lipňov, prípadne kaprov. Sezóna v pstruhových vodách sa onedlho končí a to 30. septembra. Pokiaľ ste ešte nezažili takýto druh relaxu, tak neváhajte a začnite s viazaním vašej prvej mušky.

Jelenia ruja

Ideálnym časom na načúvanie zvery je jeseň. Ak sa započúvate do ktorejkoľvek doliny v našom okolí, je pravdepodobné, že natrafíte na ručiaceho jeleňa. Počúvať vysokú zver v jej bezprostrednej blízkosti je naozaj unikátny zážitok, ale je veľmi dôležité, dodržiavať isté pravidlá. Ak predsa len nechcete tápať, máme pre vás hneď dva tipy. V našom okolí sa jeleňom najlepšie darí na Vagnári či vo Vajskovskej doline.

Muránska planina

Úžasná môže byť aj jeseň v neďalekom Národnom parku Muránska Planina. Unikátne výhľady, nádherná príroda a nespútaná energia koní, to je to, čo vás môže dobiť množstvom energie pri jesenných prechádzkach. Špecifickom Muránskej planiny je chov polodivokých koní, od roku 1950 umiestnený do oblasti Veľkej Lúky, ktorý sa už v minulosti z hľadiska ochrany prírody hodnotil veľmi pozitívne. V dnešnej dobe je jedným z dominantných symbolov Muránskej planiny. Vy by ste si ho v nádhernom jesennom počasí nemali nechať ujsť.

Pozrite si nádherné zábery jesene na Horehroní v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

FOTO: Tetušky v horehronských krojoch na motorkách. Ako vznikol podarený záber?

Jeseň na Horehroní ako sa patrí
24
Galéria
Zdroj: Klaster Horehronie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM