Rôzne

FOTO: Fašiangy na Horehroní boli veselé, chutné, ale aj charitatívne

Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Počas nich prevláda bujará zábava, zabíjačky i pochovávanie basy. Tak to bolo aj uplynulý víkend na Horehroní.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Fašiangy na Horehroní boli veselé, chutné, ale aj charitatívne
28
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno , Stanislav Spáč

V Brezne pred nástupom 40-dňového pôstu aj tento ožila pravá fašiangová atmosféra. V piatok podvečer sa námestie a priľahlé ulice zaplnili seniormi z denného centra Prameň, ktorí vo veselých maskách rozdávali dobrú náladu.

Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú tradičné fašiangové hry, v rámci ktorých boli predvádzané rôzne magicko-rituálne úkony. Ich súčasťou je práve promenáda po dedinách a mestách v rôznych maskách.

Najčastejšie to boli: Cigánka, Drotá, Stará žena, Žobrák či Kominár, ale j maska Kozy či Kováča.

Aktívni dôchodcovia sa postarali aj o bohatý program na pódiu, spestrený vystúpením Krnohárov a ženskej speváckej skupiny Beňušianka. Udržiavanie tradícií našich predkov oceňuje tiež primátor Tomáš Abel, ktorý s myšlienkou obnovenia fašiangových slávností v Brezne prišiel a zároveň je už niekoľko rokov nielen ich pravidelným účastníkom, ale aj hostiteľom.

Charitatívny rozmer

S breznianskymi fašiangami sa už neodmysliteľne spája ich charitatívny rozmer. Ako zvyčajne sa bude za dobrovoľný príspevok podávať primátorský guláš a rovnako aj voňavé pampúšiky od seniorov z Prameňa.

Spoločný výťažok z predaja venujú 17-ročnej Simonke Muchovej z Brezna, ktorá od malička trpí detskou mozgovou obrnou a je odkázaná na celodennú starostlivosť svojich najbližších. Vyzbierané prostriedky rodina použije na zakúpenie špeciálneho vozíka.

Cez víkend sa fašiangy konali aj v Čiernom Balogu. Trojdňový program bol naozaj pestrý: Fašiangový jarmok remeselníkov, zabíjačka spojená s predajom, predstavenia folklórnych súborov.

Fotografie z fašiangových osláv z Brezna a Čierneho Balogu nájdete v galérii.

Foto: Mesto Brezno, S. Spáč

Fašiangy v Brezne a Č. Balogu
28
Galéria
Zdroj: Stanislav Spáč
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM