Kristína Kožiaková Kultúra

Breznianke učarovali tradície. Vyrába oblečenie inšpirované folklórom

Je mladá, talentovaná a verná tradíciám. Miška Giertlová (26) vymyslela vlastnú dizajnovú značku, ktorou dobíja srdcia nielen folkloristov.

Ilustračný obrázok k článku Breznianke učarovali tradície. Vyrába oblečenie inšpirované folklórom
Zdroj: fakefolk

Podľa nej, už slovenské výšivky dávno nepatria len na dečky našich mám a starých mám. Zaujala svojou tvorbou aj dámy z Brezna?

Mladá Brezňanka sa vie obracať. Jej celá nová kolekcia už má svojich majiteľov, ale väčšinu z nich by ste nenašli v Brezne. O tom, aká je hlavná myšlienka tvorby Mišky Giertlovej a aké techniky využíva, sa dočítate v rozhovore.

Ako vznikol nápad mať vlastnú značku?

FakeFolk vznikol na základe môjho dlhodobého pôsobenia vo folklórnych súboroch aj tým, že som sa dlhé roky pohybovala a pohybujem v komunite folkloristov. Naša tradičná ľudová kultúra mi natoľko učarovala, že som sa jej rozhodla venovať aj profesne. V súčasnosti študujem doktorandské štúdium etnológie a popritom sa venujem aj svojej značke. Vyšla z mojej lásky k tradíciám. Na druhej strane som odmalička pod okom svojej mamky bola vedená ku móde. Vycibrila vo mne vkus a prirodzene ma viedla, na všetko nazerať estetickým okom, čo dnes len zužitkovávam. Ďalším významným aspketom vzniku mojej značky je jej podložie a ľudia okolo nej, ktorí nemalou mierou prispievajú či už k tvorbe alebo prezentácii smerom von. Preto stále prezentujem moju prácu ako „našu“, doslova by sa dalo povedať, že sme jedna veľká rodina.

Čo je hlavnou myšlienkou tvojej tvorby?

Hlavnou myšlienkou je vytvárať originálne kusy, ktoré sú inšpirované tradičným ľudovým odevom. Na naše odevy aplikujeme širokospektrálnu paletu ornametnov, pričom vyšívame ručne a využívame vyšívacie techniky našich starých mám. Dodržiavame krajovú príslušnosť a inšpirujeme sa strihmi, aplikáciami na krojoch a pod. Náš cieľ nie je vyrábať na kvantitu, ale produkovať odev ateliérov tvorby. Chceme, aby sa naše veci nosili dennodenne, aby sme prispeli k ceste, ako sa identifikovať v globalizovanom svete, ktorý sa čoraz viac prevaľuje. Aby sme si nemuseli kupovať len veci nórskych a aztéckych vzorov, ale uvedomili si, že slovenské výšivky nepatria len na dečky a obrusy našich mám a starých mám.

Ako vnímaš Hand-made? Vedia ľudia oceniť takúto tvorbu?

Handmade výroba akéhokoľvek žánru je málokrát na Slovensku ocenená. Tak isto, ako aj iné slovenske dizajnové značky. My Slováci stále pochybujeme o kvalitách svojich ľudí a radšej zaplatíme za veci korporátnych firiem. Výroba takýchto kusov je veľmi náročná, a to na čas. Je to niekedy skúška sebaovládania a trpezlivosti. Podla mňa ide o prácu, ktorá sa nedá robiť bez lásky a videnia toho vyššieho významu. Určite to nie je job, ktorý robí človek pre peniaze. V súčastnosti nás mnoho krát mrzí, že veľa ľudí musíme odmietnuť vzhľadom na originálnosť kusov a zdĺhavosť výroby.

Nedávno si vytvorila novú kolekciu. Čo ťa inšpirovalo pri tvorbe?

Nová kolekcia S názvom DressFolk je určená ženám, ktoré majú guráž nosiť naše šaty. Nehanbia sa nimi prezentovať aj na spoločenských podujatiach. Je inšpirovaná našimi zákazníčkami, ktoré sú napočudovanie mladé ženy a väčšina z nich v živote neprišla priamo do kontaktu s folklorom. Teda oproti staršej kolekcii sme viac mladiství, svieži, a tak trochu crazy. V súčasnosti každý kus novej kolekcie má už svoju majiteľku, čo nás nesmierne teší. Naše veci nosia najčastejšie práve ľudia z okolia Bratislavy a oslovujú nás zahraniční rodáci.

Zaujímajú sa o tvoju tvorbu aj dámy z Brezna?

Je veľmi zaujímave, že pôsobím tu v Brezne a zákaziek z tohto mesta máme pomenej. No nie nadarmo sa hovorí, doma nie si prorokom. Na druhej strane tvrdím, že veľké veci sa dajú robiť hocikde. Človek nepotrebuje k úspechu veľké mestá a zahraničie. Preto, ak máte dobrý nápad, veríte samy v seba, pričom hľadáte cestu, ako sa dá a nie nedá, tak dokážete preraziť aj napríklad z malého mesta, akým je Brezno.

Môže vás zaujímať:

Šikovná Brezňanka Ľubka má krásne hobby: Stačí jej kus látky, výplň a vznikne takáto krása, FOTO

Ľuboš (31), rodák z Brezna, kombinuje maľbu s digitálnou technikou: Zaujal aj v USA, FOTO

Nádherná ručná práca mladej brezňanky: Zoznámte sa s Miškou Giertlovou
8
Galéria
Zdroj: fakefolk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM