Eliška Šándorová Rôzne

FOTO: Monikinu sladkú prácu viete schovať do kabelky i odtiahnuť na kamióne!

Maľovaný čičmiansky dom, luxusná kabelka či 3D torty. Aj na týchto sladkých výzvach si môžete pochutnať od Moniky Kysuckej z Brezna, ktorá upiekla aj úsmevnú príhodu s krtkom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Monikinu sladkú prácu viete schovať do kabelky i odtiahnuť na kamióne!
Zdroj: Monika Kysucká

Vyučená cukrárka Monika Kysucká sa k svojej sladkej práci dostala, ako inak, cez lásku k sladkostiam. Hoci zo začiatku jej školská prax v 80. rokoch veľmi „nechutila“.

„Bolo to najmä o drine, strojoch, zašpinených plášťoch a múke vo vlasoch. V treťom ročníku som sa zúčastnila celonárodnej súťaži ZENIT, kde ma inšpirovali cukrári z prestížnych bratislavských hotelov. Vytvárali úžasné cukrové dekorácie, ktoré som nikde predtým nevidela,“ spomína na zlomový okamih Monika.

Nové možnosti na sladkom trhu

V horskom hoteli piekla tuctové zákusky pre hostí a robila zmrzlinu. Cukrárky veľa možností na kreativitu nemali.

„Predtým sa zvyčajne torty zdobili len krémom, vyšľahanými bielkami alebo sa polievali čokoládou. Hmota na poťahovanie sa používala zo sušeného mlieka a cukru, z ktorej sa robili aj ružičky ale najviac z piatich lupienkov,“ spomína s úsmevom mladá cukrárka.

Všetko sa zmenilo po tom, ako postupne prichádzali na náš trh nové suroviny na pečenie: farby, poťahové a modelovacie hmoty, plastické čokolády, jedlé zlato a striebro, rôzne pomôcky na zdobenie ako stencils, patchwork a transferové fólie.

Torty Moniky Kysuckej
26
Galéria
Zdroj: Monika Kysucká

Iba kvalitné suroviny

Cukrovinky a pečenie Moniku úplne pohltilo. Už sedem rokov vypeká pre známych, rodinu a priateľov. Hoci je záujem o jej sladké výtvory veľký, kvalita nie je na úkor kvantity.

„Pečiem z najkvalitnejších surovín, krémy šľahám tradične z vajec nad parou, ktoré sú chutnejšie a trvanlivejšie. Používam maslá, viacpercentnú čokoládu, med od najlepších včelárov, veľa ovocia, orechov, tvarohu, jogurtov a mascarpone,“ prezrádza Monika.

Torty poťahuje vynikajúcou belgickou hmotou. Na želanie aj s pravým marcipánom z mandlí alebo čokoládou, ktorú si farbí. Na želanie upečie tortičky a koláčiky bez múky, s brezovým cukrom a tiež karobom.

Potrápia ju zvieratká

Veľkou výzvou sú pre Moniku aj najnáročnejšie torty, ktorých vyhotovenie trvá niekedy 15 –20 hodín. Taký bol napríklad kamión naložený drevom, ktorý mal 20 kg.

Zabrať jej dali aj chata s prístreškom, ktorá stojí na Boci, zrkadlovka, maľovaný čičmiansky dom, bager, salaš s bačom a ovcami alebo terénne auto Toyota Land Cruiser.

Najviac sa potrápi pri modelovaní zvierat. A práve s nimi má aj skúsenosť sladkého „nepodarku“.

„Raz sa môj veľmi dobrý kamarát vytešoval nad tortou, ktorú som práve dokončila. Že som „upiekla krásneho veľkého krtka.“ Bol to ale srnec pre poľovníka. Odvtedy si vždy naštudujem pri 3D tortách hlavy zvierat a postavenie očí,“ smeje sa dnes nad príhodou Monika.

Sladké dobrodružstvá Moniky Kysuckej
8
Galéria
Zdroj: Monika Kysucká

IN je takmer všetko

Najobľúbenejšie narodeninové torty sú kabelky svetových značiek, kozmetické kufríky, košíky s ovocím alebo zeleninou, poschodové torty s jedlými krajkami a modelovanými alebo živými kvetmi rôznych druhov (naked a drip cakes s makronkami a ovocím).

Z kvetov najčastejšie modeluje pivónie. Hoci svojimi tortami robí radosť dospelým oslávencom i svadobným párom, najvďačnejšími zákazníkmi sú podľa Moniky deti.

Vďační malí maškrtníci

„Nie je nič úžasnejšie, ako keď vidím rozžiarené očká detí, keď sa im páči tortička s vymodelovanými postavičkami z obľúbenej rozprávky. Keď nepoznám rozprávku a postavy, ktoré mám modelovať, tak si ju pozriem, aby som vedela tortu pre chlapčeka alebo dievčatko vymyslieť. Veľmi mi záleží na tom, aby boli na torte všetky dekorácie jedlé,“ prezrádza cukrárka.

A síce od Monikiných cukrárenských začiatkov prešli desiatky rokov a toto remeslo je náročné na čas, trpezlivosť a precíznosť, sladkú záľubu by nemenila.

„Vždy pečiem torty s veľkou radosťou a srdcom,“ uzatvára Monika. Na jej krásnych výtvoroch je vidieť, že toto sú rozhodne tie správne ingrediencie, bez ktorých by jej torty radosť nerobili…

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM