Rôzne

FOTO: Na Horehroní už môže zakvitnúť jar, symbolicky ju privítali na námestí

Jeden z najarchaickejších zvykov na Slovensku, ktorý vyjadruje túžbu ľudí po skončení chladného počasia a príchode teplých jarných dní, je vynášanie Moreny.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Horehroní už môže zakvitnúť jar, symbolicky ju privítali na námestí
Zdroj: Mesto Brezno

Zvyky našich predkov zachováva v Brezne aj detský folklórny súbor Šťastné detstvo pod vedením umeleckej vedúcej Angely Černákovej.

Vynášanie Moreny na Horehroní priblížil v nedeľu 25. apríla tradičným pásmom. Na námestí súboristi zaspievali a zatancovali všetkým milovníkom folklóru, ako aj priaznivcom tradícií spojených s vítaním jari.

Morenu vraj netreba považovať za akúsi ohyzdnú starenu, údajne je veľmi krásna. A takou sa aj tento raz mohli pýšiť dievčence zo Šťastného detstva, ktoré ju v sprievode ľudovej hudby a návštevníkov podujatia niesli ku Hronu smerom na malú stanicu, kde sa s ňou na moste rozlúčili, zapálili ju a hodili do vody.

Už len treba veriť, že spolu s ňou odplávala zima a tešiť sa už môžeme na teplé lúče slniečka. Detský folklórny súbor Šťastné detstvo tento rok oslavuje jubileum. Pri príležitosti 40. výročia svojho založenia pripravuje veľký galaprogram, ktorý ponúkne verejnosti na jeseň.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Vynášanie Moreny v Brezne
9
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM