Jaroslava Parašínová Rôzne

FOTO: Nielen že sú krásne, ale aj liečia. Mladá Brezňanka vytvára unikátne obrazy

Farby, vosk a plátno. To sú veci ktoré k Lenke Simanovej neodmysliteľne patria. Enkaustika má v jej živote zvláštne miesto a svojimi dielami skrášľuje životy ľudí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nielen že sú krásne, ale aj liečia. Mladá Brezňanka vytvára unikátne obrazy
30
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk

Lenka Simanová (32) sa naplno venuje štúdiu zdravia. Ako kreatívny typ človeka, ku ktorému neodmysliteľne patria farby, to spojila s umením. Enkaustické diela tvorí od roku 2012. Dokáže premeniť šedú plochu na malú oázu farieb. Za pomoci svojej enkaustickej žehličky, či enkaustického pera vytvára nádherné obrazy.

Navštevovala si Slovenskú zdravotnícku univerzitu. Ako si sa dostala k maľbe a čo ju so zdravím spája?

Áno, tým že som celý život študovala zdravotníctvo, prepájam teraz zdravie a umenie pre vaše potešenie. Farbám sa venujem zo psychologického a zdravotného hľadiska. Jedného dňa som sa zúčastnila prednášky Inny Segal. Inna je medzinárodne uznávaná liečiteľka, ale aj autorka intuitívneho liečenia pomocou vizualizácie. Hovorila, že si máme zavrieť oči a vizualizovať si farby. Bolo nás tam asi osemdesiat a mnohým z nás to nešlo. Preto povedala: „Nevieš si to vizualizovať? Tak sa na tú farbu pozeraj a vnímaj len jej vplyv.“ Po príchode domov som otvorila počítač a načítala sa mi v ňom stránka o farbách s touto prekrásnou maľbou, Enkaustikou. Bez váhania som objednala farby a začala som maľovať.

Popísala by si nám túto maliarsku techniku?

Je to maľba horúcim voskom. Smejem sa, pretože som si spomenula na to, ako som o nej raz niekomu rozprávala a on mi rozumel, že „horúcim bozkom“. Ide o prácu so živým, ekologickým materiálom, horúcim včelým voskom, živicou a farebným pigmentom. Táto maľba vytvára kúzelné efekty. Slovo Enkaustika sa dá preložiť ako „vypaľovanie,“ pretože sa pri nej používa teplo. Pravdepodobne pochádza zo starovekého Grécka, z doby 500 r. p.n.l. Dlhé roky sa na ňu zabúdalo. V roku 2017 oslavuje svoje 10. narodeniny od znovuobjavenia. Grécki moreplavci používali vosk a živicu ku skrášleniu svojich bojových lodí. Známe sú aj Fajjúmske múmiové portréty. Keď Gréci prišli do Egypta, prebrali obrad mumifikácie. K sarkofágom vystavovali portrét pochovaného, maľovaný práve Enkaustikou.

Je Enkaustika, hlavným predmetom tvojej tvorby? Kedy si s ňou začala?

Áno, je. Som už aj lektorkou. Maľujem touto umeleckou technikou od roku 2012. Okrem rôznych škôl, mám za sebou množstvo kurzov. Neustále sa vzdelávam a baví ma to.

Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk

Akými farbami sa najradšej obklopuješ?

Najradšej sa obklopujem peknými farbami. Moja najobľúbenejšia je už dlhšie obdobie ružová, tyrkysová, červená a zlatá.

Kedy zvyčajne tvoríš?

Maľujem vždy, keď mám inšpiráciu. Niekedy nemaľujem aj týždeň, či mesiac. Inokedy ku mne príde kreatívna múza a maľujem dni a noci, kedy vytvorím viac obrazov.

Kde všade sa už tvoje obrazy dostali?

Niektoré moje obrazy už precestovali tisícky kilometrov. Boli na výstavách na Slovensku, v Čechách, Španielsku, Gibraltáre.

Koľko výstav si už mala?

Práve teraz prebieha moja v poradí 24. výstava v Brezne, v zrekonštruovanej reštaurácii Stavbár. Plánujem výstavy už čoskoro v Bratislave, Prahe, v októbri v Brezne aj v Banskej Bystrici.

Ktorá výstava bola tá naj?

Páčia sa mi všetky, avšak taká najvýnimočnejšia, bola určite prvá. Vtedy sa moje prvotinky ocitli na výstave „Spoločenstvo“ Mladí matičiari z Brezna, vďaka môjmu dlhoročnému kamarátovi Miloškovi Ryšianovi. On túto výstavu organizoval. Po dvoch týždňoch maľovania som tak mala svoju prvú výstavu. Keď som zistila, že moje obrazy majú úspech, tak som preskočila z malých A6 formátov na A1. Ďalšia výnimočná bola tá na Gibraltáre, kde mi oznámili, že cudzinci tam nemajú výstavy. Vraj len miestni. Ja som sa počas pobytu spriatelila s miestnymi ľuďmi a výstavy som mala hneď dve.

Aké materiály pri svojej tvorbe využívaš?

Okrem papiera je to napríklad drevo, sklo, keramika, textil, steny… Jednoducho maľujem na všetko, čo sa mi zdá vhodné.

Bolo aj obdobie, kedy si si dala s tvorbou pauzu?

Zlom nastal v čase, keď som si zlomila ruku. Komplikovaná zlomenina a poškodený nerv ma však nezastavili. Začala som maľovať ľavou rukou a ešte viac sa mi rozvinula kreativita.

S čím za tebou ľudia prichádzajú a aké obrazy sa im páčia?

Ľudia podvedome cítia akú farbu potrebujú. Vyberajú si obraz intuitívne. Obraz viem urobiť aj presne na mieru. Viem vypočítať, aký farebný element v človeku prevláda. Tiež viem zistiť jeho životné číslo podľa mena a dátumu narodenia.

Pozrite si v priloženej fotogalérii nádherné Lenkine diela.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Nádherné voskové diela mladej Brezňanky
30
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM