Eliška Šándorová Rôzne

FOTO Ondrejského jarmoku: Čierno-biela éra je v silnom kontraste farebného dneška!

Ondrejský jarmok sa teší veľkej obľube Brezňanov i cezpoľných. Tento rok sa koná už 529. ročník. Dobové zábery verzus dnešná realita sú dojímavé i úsmevné.

Ilustračný obrázok k článku FOTO Ondrejského jarmoku: Čierno-biela éra je v silnom kontraste farebného dneška!
13
Galéria

Dnes berieme jarmok ako samozrejmosť. Vedeli ste však, že niekedy na usporiadanie jarmoku dával súhlas kráľ? Jarmok alebo výročný trh býval vo vopred stanovených termínoch a v minulosti podliehal právu panovníka.

Právo usporadúvať výročné trhy zaručil Brezňanom prvýkrát uhorský kráľ Matej Korvín v roku 1488. Išlo o výročný trh na sviatok Nanebovstúpenia Panny Márie (15. august).

Vydržal dodnes

Od tohto roku sa mohli, na základe kráľovskej listiny, organizovať v meste aj trhy jedenkrát v týždni a to v sobotu. Ďalšie výročné trhové dni nám zaručil panovník Ferdinand III.

Vo svojej listine z roku 1650 dal možnosť mestu organizovať ešte tri výročné trhy: na 4. pôstnu nedeľu, v nedeľu pred Turícami a na sviatok sv. Andreja Apoštola. Práve posledný pretrval dodnes. Poznáme ho ako Ondrejský jarmok.

Ondrejský jarmok v minulosti
3
Galéria

Vzácny tovar

V minulosti sa na jarmokoch predával tovar, ktorý ľudia nemohli kúpiť v obchodnej sieti, teda rôzne výrobky remeselníkov (napr. textílie – modrotlač, keramika, kožuchy, remene, kapsy, obuv, výrobky z dreva), poľnohospodárske produkty (ovocie, zelenina, alkoholické nápoje…), priemyselný tovar (textil, kuchynské nádoby, náradie…), živé hospodárske zvieratá (kravy, kone, sliepky…) a podobne.

Tovar sa pritom často rozkladal po zemi. V Brezne sa na Ondrejskom jarmoku snažia o dodržiavanie tradície, a tak v strede námestia narazíte na remeselníkov ako sú rezbári, drotári či keramikári.

Stánky so všakovakými dobrotami, vôňa vareného vína, medoviny či pečenej klobásy a iné pochúťky budú umiestnené na bývalej autobusovej stanici.

Remeslá tradične nájdete na platforme námestia, ale drevené výrobky či košíky aj na Ulici Boženy Němcovej. V ponuke budú výrobky z keramiky, drevené drôtené, textilné, zo slaného cesta, pletenie z papiera, kožušiny, sviečky zo včelieho aj z palmového vosku a mnoho iných.

Nuž a ako to vyzerá v kontraste časov minulých a dnešných? Stana Spáča, fotografa v Brezne, netreba obzvlášť predstavovať. Foteniu sa profesionálne venuje už viac ako 10 rokov a objektívom zachytil aj tohtoročný Ondrejský jarmok.

Ondrejský jarmok 2017
13
Galéria
Zdroj: Stanislav Spáč
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM