Kristína Kožiaková Kultúra

FOTO: Otvorená synagóga ako kultúrny stánok. Kupola pripomína hrôzu doby, ktorá ju postihla

Breznianska synagóga sa dočkala svojej rekonštrukcie. Prišla po takmer 70 rokoch. Ako vyzerala pár hodín pred slávnostným otvorením?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Otvorená synagóga ako kultúrny stánok. Kupola pripomína hrôzu doby, ktorá ju postihla
Zdroj: Dnes24.sk

Breznianska synagóga je jedinou sakrálnou židovskou stavbou v regióne Horehronia. Rekonštrukcie sa dočkala približne 70 rokov po tom, čo po druhej svetovej vojen a zániku židovskej komunity v Breze začala chátrať. Mesto ju obnovila za pomoci eurofondov.

„Celkovo bolo v rámci investičnej akcie preinvestovaných viac ako milión eur. 85% zo sumy tvoril príspevok z Európskeho fondu sociálneho rozvoja, 10% príspevok zo štátneho rozpočtu a napokon 5% tvorili vlastné zdroje mesta,“ uviedla Petra Dzurmanová zástupkyňa primátora a ďalej prezrádza, že rekonštrukciou synagógy získa región nielen obnovený náboženský chrám, ale tiež kultúrny stánok s rozmanitým využitím.

„Pamiatka bude slúžiť pre kultúrne účely. Ako sme už skôr informovali, máme zmluvu s Akadémiou umení v Banskej Bystrici, kde sme s pánom rektorom podpísali memorandum o spolupráci. V synagóge budú pravidelne prebiehať výstavy, predstavenia a rôzne kultúrno-spoločenské podujatia. A toto bude slúžiť, ako verím, všetkým obyvateľom Horehronia,“ dopĺňa primátor Tomáš Abel.

Osud synagógy v Brezne v priebehu 20. storočia v podstate kopíroval život miestnej židovskej komunity. Základný kameň bol za výdatnej pomoci mesta postavený už v roku 1901. Dostavaná bola o 30 rokov neskôr, no svoj pôvodný účel plnila len do začiatku druhej svetovej vojny.

„Vo veži, v kupole synagógy, sa nachádza expozícia o krutých osudoch ľudí, o ktorých netreba ani rozprávať, lebo všetko povie sama. Je to symbolický uzavretý kruh. Tam, kde sme začali, tam aj skončíme a skončíme pri tej tolerancii a neznášanlivosti, ktorá všetko spôsobila a doslova vymazala z histórie Brezna obyvateľov, ktorí sa nijako neodlišovali od ostatných,“ prezradila kurátorka Ivica Krištofová z Horehronského múzea v Brezne a podotkla, že v Brezne sa už nikdy nepodarilo obnoviť židovskú komunitu.

Môže vás zaujímať:

VIDEO: Otázka fašizmu zlákala Brezňanov na námestie. Tvrdé slová starostky na adresu Kotlebu!

Breznianska synagóga tesne pred dokončením: Komu sa teraz páči viac, dáva LIKE:) FOTO

Breznianska synagóga sa dočkala: Po rekonštrukcii bude slávnostne otvorená, pozrite si PROGRAM

FOTO: Breznianska synagóga sa dočkala rekonštrukcie
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM