Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Partia Pohorelcov spojila sily: Studničke na hrebeni opäť vdýchli život

Ešte stále existujú ľudia, ktorí spravia niečo len pre dobrý pocit a z vďačnosti. Za dôkazom nemusíme cestovať ďaleko od Brezna. Len trochu vyššie...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Partia Pohorelcov spojila sily: Studničke na hrebeni opäť vdýchli život
Zdroj: Peter Halaj

Peter Halaj vysúkal rukávy, aby všetkým dokázal, že aj bez eurofondov sa dá niečo spraviť. A výsledok skutočne stojí za to!

Spontánna myšlienka

„Chcel som vyprovokovať dobrých ľudí. Tento nápad vznikol veľmi spontánne. Dosť sa pohybujem v horách a v podstate tá studnička, keď ešte nebola obnovená, bola nápomocná vo viacerých prípadoch,“ prezradil nám o obnovení studničky Peter Halaj, ktorému táto myšlienka skrsla v hlave.

„Keď sme chodili pod hoľu, tak sme ju často využívali a na oplátku sme sa jej chceli odvďačiť,“ rozpráva.

Niekedy stačí málo

Ako sme sa dozvedeli, obnovená studnička sa nachádza priamo na hrebeni Nízkych Tatier, medzi Bartkovou hoľou a Andrejcovou v Žiarskom sedle.

„My sme neorganizovaná skupina ľudí, zaoberáme sa paraglidom, kúpaním v studenej vode aj turistike. Dosť často sme na našich holiach a studnička nám bola mnohokrát nápomocná,“ rozpráva o pozadí nápadu a dodáva, že celá realizácia trvala približne tri dni aj s prípravou. „Použili sme aj jeden zvalený strom priamo z okolia studničky. Upravili sme ho a je z neho koryto. Nebol som v tom však len sám,“ prezrádza. Nápad mu pomohli zrealizovať Marek Šurina a Juraj Vernársky.

Nebola posledná

Ako sme sa dozvedeli ďalej, chalani sa chystajú aj na ďalšiu studničku. „Tá sa nachádza medzi Orlovou a Bartkovou hoľou. Ľudia okolo chodia a ani nevedia, že tam je,“konkretizuje Peter a dodáva, že dávnejšie tam boli válovy, keď sa ešte pásli na holiach ovce aj dobytok.

„Tie korytá niekedy robil môj starý otec. Aj preto ma to oslovilo. Ľudia pomaly prichádzajú k tomu, že o takéto veci sa treba starať,“ ukončil Halaj.

Pozrite si obnovenú studničku v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

Horehronská obec s vlastným nárečím. Slová, ktorým mnohí zaiste nebudú rozumieť

FOTO: Fotogenický unikát Horehronia. Ľudí priťahuje malá stodola

Dobrovoľmíci vdýchli studničke nový život. Nebude posledná
14
Galéria
Zdroj: Peter Halaj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM