Kristína Kožiaková Kultúra

FOTO: Pikošky z breznianskej knižnice: Rekordman roka aj TOP kuriozita

Breznianska knižnica si nedávno pripomenula 95. výročie. Mnohé ste však o nej zaručene netušili. Posvietili sme si na najväčšie zaujímavosti!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pikošky z breznianskej knižnice: Rekordman roka aj TOP kuriozita
Zdroj: Dnes24.sk

Breznianska knižnica si pripomenula 95. výročie od jej vzniku. Zriadená bola v roku 1921. Počas pôsobenia zmenila tri sídla. Prvá knižnica sa nachádzala v budove dnešnej Evanielickej fary, neskôr bola v priestoroch budovy, kde stojí teraz obchodný dom, priamo na vtedajšom Gotwaldovom námestí. V terajšej budove funguje od roku 1978. Pani knihovníčka Margita Šadeková, ktorú nájdete v knižnici si pamätá aj jej sťahovanie.

Za tisíce eur

Detské oddelenie v mestskej knižnici organizuje množstvo kolektívnych podujatí k rôznym výročiam. „Napríklad tento rok bolo podujatie Les ukrytý v knihe. Robíme množstvo podujatí, aby sme zvyšovali záujem a pritiahli pozornosť detí na knihu,“ prezradila nám knihovníčka Eva Štulajterová a dodala, že do knižnice chodia celé kolektívy tried a so školami úzko spolupracujú

Knižnica patrí pod mesto, a tak disponuje peniazmi z rozpočtu, za ktoré nakupuje knihy. „Tento rok sme realizovali kúpu kníh v hodnote 1076,70 eur z rozpočtu mesta, ale vzhľadom na to, že knižnica sa vie dostať ku knižným titulom aj inou formou, je ich podstatne viac,“ konštatuje Štulajterová. Knihy sa v knižnici objavujú aj formou daru, prípadne pri strate knihy čitateľ nahradí stratenú knižku novou. „V tomto roku máme k dnešnému dnu prírastok 627 kníh kníh v hodnote viac ako 5200 eur,“ dodala.

Rekordman roka

Celkový počet zväzkov v breznianskej knižnici je 62 284 v hodnote viac ako 120 000 eur. Fond knižnice sa buduje od roku 1921.

„Od 10.11.2012 po 14.9.2016 bolo celkovo realizovaných 134 976 výpoži­čiek,“ spomenula. Ako sme sa dozvedeli, tento údaj je preto od roku 2012, lebo bol v knižnici zavedený nový systém.

„Top čitateľ tohto roku je pán, ktorý si požičal k 14. septembru 2016 celkovo 299 titulov,“ konkretizuje knihovníčka.

5 naj kníh

Ak neviete v knižnici, po akom titule siahnuť, možno vám pomôže prehľad toho naj, čo sa v tomto roku požičiava.

  • Rivers Francine: Vykúpená láska
  • Bickmore Barbara: Zelené z neba
  • Chater Lynda: Diabol menom láska
  • Souad: Upálená zaživa
  • Sund Erik Axl: Havranie dievča

TOP kuriozita

Ako nám prezradili knihovníčky, o veselé príhody nie je ani v knižnici núdza. O jednu staršiu sa s nami podelili. „Pokiaľ ešte nefungoval nový systém, prišiel jeden pán do knižnice a povedal, že si zabudol preukaz. Pristúpil ku mne so slovami: "Hľadaj“. Pozerám na neho a čakám,„ prezrádza pani knihovníčka Šádeková. "Pán povedal: "No Hľadaj“ a ja hovorím, aj by som hľadala, ale neviem vaše meno. "Ja som Hľadaj, mám také priezvisko,"" zaspomínala si s úsmevom.

Pozrite si foto z breznianskej knižnice v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

PREHĽAD, s ktorým nuda u Brezňanov nehrozí. Výber akcií na celý týždeň

FOTO: Zelený klenot Horehronia. Unikátny prales len na skok od Brezna

FOTO: Ruku na srdce, boli ste už v breznianskej knižnici?
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM