Jakub Forgács Krimi

FOTO: Policajné prenasledovanie pri Brezne skončilo závažným zistením. Čo ukrýval podozrivý balíček?

Štyria obvinení muži si v prípade dokázania viny poriadne zavaria. Podľa slov mužov zákona z auta neďaleko Brezna vyhodili biely balíček. Keď zistíte, čo v ňom bolo, pochopíte!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Policajné prenasledovanie pri Brezne skončilo závažným zistením. Čo ukrýval podozrivý balíček?
Zdroj: Policajný zbor SR

„Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici obvinil z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov, spáchaný formou spolupáchateľstva štyroch mužov, občanov Poľskej republiky (Marcin (32), NowyTarg, Franciszek (32), NowyTarg, Robert (29), NowyTarg, Norbert (39,) Krakow),“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová

Takmer 7000 eur

„Obvinení v presne nezistenom období na území Poľskej republiky,si spoločným konaním po vzájomnej dohode zabezpečili a u seba prechovávali falošné bankovky, do 11:55 hodiny v piatok (10. júna),kedy ich počas jazdy z vozidla Peugeot Partner,v tom čase jazdiaceho po ceste č. I/66 v smere od obce Vaľkovňa do obce Pohorelá, časť Nová Maša, vyhodili. Išlo o 139 ks bankoviek nominálnej hodnoty 50 eur, v celkovej sume 6950 eur. Podľa predbežného posúdenia Národnej banky Slovenska sú to falzifikáty stupňa kvality „3“ ako podarený falzifikát,“ pokračovala hovorkyňa.

„V piatok 10. júna o 11:30 vošiel do predajne potravín v Telgárte muž, ktorého si predavačka pamätala z dôvodu, že tam bol aj pred dvoma týždňami a platil 50 eurovou bankovkou. Keď išla na poštu odovzdať tržbu zistili, že v tržbe bola falošná 50-eurová bankovka. Tiež si spomenula na to, že tento muž s ňou rozprával po poľsky. Vtedy si pýtal vodku a čipsy a platil 50 eurovou bankovkou. Teraz si pýtal pivo, cigarety a prach na pranie. Ako mu dala tovar, tak opäť tento muž vytiahol bankovku v nominálnej hodnote 50 eur,“ uviedla Faltániová, podľa ktorej ju predavačka hneď skontrolovala a zistila, že je falošná. Bankovku mu vrátila s tým, že je falošná a aby z obchodu išiel preč. Muž si bankovku vzal a odišiel. Následne túto vec oznámila na č. 158.

„V piatok (10. júna) okolo 11:50 hodine vošiel do predajne potravínv obci Vaľkovňa muž, ktorý si vypýtal cigarety a platil 50 eurovou bankovku, pričom bankovka pri kontrole pracovníčkou predajne nevykazovala znaky pravosti. Výdavok položila na stôl a bankovku išla opäť skontrolovať a keď to muž zbadal, tak vzal výdavok a vybehol z predajne. Keď vybehla za ním, videla policajné auto ako sa otáča a následne do predajne prišiel policajt a pýtal sa na muža či neplatil 50-eurovou bankovkou,“ spomenula ďalej hovorkyňa.

Biely balíček

Ako pokračovala Faltániová, krátko na to policajti z Pohorelej a kriminalisti z Brezna zastavili vozidlo Peugeot Partner v ktorom boli štyria muži. „Vozidlo išlo veľkou rýchlosťou, preto ho policajti začali prenasledovať. Približne po 100 metroch zo spolujazdcovej strany vyhodili biely balíček. V Pohorelskej Maši vozidlo zastavili. Mužov vo vozidle vyzvali,aby predložili doklady totožnosti. Po zaistení osôb sa policajti vrátili na miesto kde vyhodili z auta podozrivý balíček a približne päť metrov od cesty 1/66 našli v tráve papierovú obálku s bankovkami,“ povedala.

Po vykonaní procesných úkonov vyšetrovateľ obvinených umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby. V nedeľu (12. júna) sudca okresného súdu vzal obvinených do väzby. Za tento zločin hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Štatistika:

Za päť mesiacov roku 2016 v Bansko­bystrickom kraji evidujeme 36 prípadov záchytu falošných bankoviek alebo mincí. Zaistených bolo 74 bankoviek (10 – 1ks, 20 eur – 10ks, 50 eur – 45ks, 10 eur – 15ks, 200 eur – 2ks, 500 eur – 1ks) a 124 mincí (1 euro – 18ks, 2 eurá – 82 ks, 0,20 eur – 2ks, 0,50 eur – 22ks)

Čítajte tiež:

Neďaleko Brezna ako na Divokom západe. Jazdci na koňoch predvedú nefalšované rodeo

FOTO: Neďaleko Brezna zaistili desiatky falošných bankoviek
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM