Kristína Kožiaková Rôzne Rôzne

FOTO: Pri Hrone v Brezne pribudli novinky: Drevo na zjedenie či krivka

Rezbári, sochári a výtvarníci sa poriadne činili a výsledok stojí za to. Nábrežie Hrona v Brezne skrášľujú lavičky od výmyslu sveta. Veď pozrite sami!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pri Hrone v Brezne pribudli novinky: Drevo na zjedenie či krivka
Zdroj: Mesto Brezno

Lavičkové sympózium sa konalo v Brezne už po štvrtýkrát. Iniciátorkou tohto nezvyčajného projektu, v ktorom umelci bez nároku na honorár predvádzajú svoje umenie a výtvormi skrášľujú Brezno, je viceprimátorka Petra Dzurmanová.

„Priznám sa, že leto bez lavičkového sympózia v Brezne si už neviem ani predstaviť. Veľmi pozitívny ohlas majú lavičky hlavne pri Hrone, preto sme sa rozhodli v týchto priestoroch osadiť aj tohtoročné umelecké výtvory," prezradila viceprimátorka.

Diela podľa vlastnej fantázie

Lavičky vytvorené počas predchádzajúcich rokov skrášľujú rôzne časti mesta. Osadené sú na sídlisku ŠLN, v oddychovej zóne na sídlisku Mazorníkovo, v materskej škole na Nálepkovej ulici a samozrejme, na promenáde pri Hrone.

Téma na výrobu lavičiek bola tento rok ľubovolná, a tak vznikli diela bez hraníc fantázie.

Úlohy vytvoriť lavičku pre naše mesto sa zhostilo celkovo osem umelcov, medzi ktorými nechýbali ani domáci majstri. Spoluorganizátor a domáci umelec Juraj Mucha vytvoril v tomto roku krivku. „Viedlo ma k tomu tvaroslovie. Páčia sa mi línie a chcel som urobiť lavičku, ktorá bude do istej miery aj multifunkčná."

S drevom nepracovali len chlapi

Čerství absolventi sochárstva v Banskej Bystrici Daška Ďurišová z Bánoviec nad Bebravou a Jakub Lipták z Levíc vytvorili spoločné dielo s názvom Stoličko-lavička. „Na sympózium sme sa už veľmi tešili, ako aj na skvelú skupinu ľudí. Zároveň sme chceli navštíviť tento kraj, pretože v Brezne sme po prvýkrát," prezradili mladí umelci.

Medzi každoročne zapájajúcich sa umelcov patrí Richard Boháč z Bystrej, ktorému je potešením, že sa môže stretnúť s kamarátmi, zabaviť sa pri práci a vytvoriť niečo užitočné pre región. Jeho dielo „Drevo na zjedenie“ hovorí za všetko.

Bez podpory by to nešlo

„Zorganizovať takéto sympózium je veľmi náročné, no musím povedať, že nám opäť aj pri tomto ročníku pomohli podnikatelia z Brezna a okolitých dedín, ktorí prispeli materiálne alebo finančne na celú aktivitu,“ konštatuje Dzurmanová.

„Všetci umelci pracovali bez nároku na honorár, a tak by som im aj v mene občanov Brezna chcela poďakovať,“ dodala na záver viceprimátorka.

Zaujímavé výtvory, ktoré skrášľujú nábrežie Hrona, si môžete pozrieť v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

FOTO: 300 ton odpadu, a to je iba polovica. Skládka v Brezne dáva poriadne zabrať

HLASUJTE: Novinka v nemocnici rozdelila Brezňanov. Aký názor máte vy?

V OBRAZOCH: Štvrté lavičkové sympózium nainštalované pri Hrone
35
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM