Kultúra

FOTO: Prvý organový koncert v Brezne rozozvučal chrám

Organ patrí neodmysliteľne do chrámového prostredia. Jeho krásne tóny sú nepochybne hudobným spirituálnym zážitkom pre každého, kto sa doň započúva. Bolo tomu tak i cez víkend.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prvý organový koncert v Brezne rozozvučal chrám
Zdroj: Mesto Brezno

V Rímskokatolíckom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Brezne sa v sobotu uskutočnil prvý organový koncert, z ktorého návštevníci odchádzali nadšení, emocionálne obohatení a s hlbokým umeleckým zážitkom.

Mesto Brezno a organizácie, ktoré sú zamerané na rozvoj cestovného ruchu v regióne Horehronie – oblastná organizácia Nízke Tatry Juh a Klaster Horehronie – priniesli nevšedný zážitok vďaka skvelým umelcom.

Organ, ktorý sa nachádza v spomínanom svätostánku s 20 mutáciami, dodal ešte v roku 1787 známy staviteľ organov z Rajca Ján Pažický. Na najväčšom a najzložitejšom hudobnom nástroji nádherne zahral Martin Šálka z Poltára a tóny v jeho podaní boli úplným pohladením pre dušu.

Návštevníkov potešilo aj vystúpenie obľúbeného muzikálového speváka Martina Vetráka z Brezna. Medzi mladými mužmi vynikla a Andrea Kirschová, ktorá vyštudovala operný spev, ako aj dirigovanie v Akadémii umení v Banskej Bystrici a svoju lásku k umeniu odovzdáva aj deťom v speváckom zbore Felix.

Organizátori sľubujú, že koncert nebol posledným. Skvelú atmosféru vo vzácnych priestoroch chcú v takejto forme sláviť každý rok.

Organový koncert v Brezne
10
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM