Rôzne

FOTO: Symbolom breznianskeho námestia je socha legendárneho rytiera

Na Mikuláša mali Brezňania niekoľko prekvapení. Okrem sladkých odmien, novej výzdoby – veľkej vianočnej gule, na námestí odhalili aj bronzovú sochu rytiera Bomburu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Symbolom breznianskeho námestia je socha legendárneho rytiera
2
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Na námestí odhalili takmer 500 kg sochu legendárneho hrdinu, ktorej iniciátorom bol primátor Tomáš Abel. Vo štvrtok 6. decembra pri zvonici viceprimátor Ján Králik spoločne s návštevníkmi mikulášskeho podujatia odhalil takmer 500 kg sochu rytiera Bomburu.

„Asi každý v Brezne vie, kto bol záchranca Brezna Bombura. Chýbalo nám však zhmotnenie miestneho hrdinu, preto sme sa rozhodli aj takýmto spôsobom predstaviť ho domácim návštevníkom a turistom. Verím, že dielo, ktoré zhotovil sochár Pavol Dubina, oživí naše námestie. Pri zvonici osadíme aj stroj s mincami s podobou Bomburu,“ povedal primátor.

Miesto v erbe

Odvahu slovenského hrdinu zviditeľnil vo svojich literárnych dielach básnik Samo Chalupka i spisovateľ Martin Rázus. V časoch, keď sa turecké vojská opovážili napadnúť mesto Brezno, dokázal ich víťazne odohnať a aj preto mu už stáročia patrí čestné miesto v erbe mesta Brezno.

Podľa spisovateľa Martina Rázusa si poradil nielen s Turkami, ale dokázal vyhnať do osady Drakšiar aj obávanú strigu menom Kata Flochová, ktorá znepríjemňovala život Brezňanom. Legendy vravia, že za svoje úspechy vďačil dobrým kontaktom s ľuďmi z nízkotatranských salašov. Tí mu dodávali bryndzu, ktorej pripisoval svoju silu. Bryndzové halušky jedol trikrát denne.

Bombura v ľuďoch vyvolá úsmev

Symbolom breznianskeho námestia sa tak už stala socha legendárneho hrdinu, stredovekého rytiera Bomburu, ktorá podľa slov jej autora vznikala celkom veselo.

„Ako hovorí legenda, Bombura ochraňoval mesto a jeho obyvateľov a zároveň bol veľký jedák halušiek. Keďže vážnu sochu už v meste máte, rozhodli sme sa s vedením mesta urobiť Bomburu veselého, nech v ľuďoch vyvoláva úsmev a dobrú náladu,“ povedal sochár Pavol Dubina.

Bomburu odliateho z bronzu doviezli na prívesnom vozíku, no podľa Pavla Dubinu väčšia zábava s ním už bolo manipulovať s hydraulickou rukou a navŕtať presne diery na bronzové štifty, o ktoré je ukotvený na múrik, aby tam sedel a spríjemňoval dni obyvateľom mesta.

„S Bomburom to bolo veselé od samotného začiatku, od neskutočne príjemného prístupu predstaviteľov vášho mesta, až po v správnom čase náhodné stretnutie s Ivanom Beličkom zo skupiny historického šermu Cassanova, ktorý mi sedel za model. Ivan je úžasný človek a od prvej chvíle, ako som ho videl, nevedel som si predstaviť iného Bomburu. Bola s ním popri práci úžasná a podnetná debata o histórii, šerme, zvyklostiach v minulosti nielen v okolí Banskej Bystrice a Brezna,“ uzavrel Pavol Dubina.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Socha Bomburu
2
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM