Jaroslava Parašínová Rôzne

FOTO: V Brezne bolo riadne veselo. Na Hrone sa plavili bača, čerti aj imigranti

Aj tento rok sa v Brezne konalo obľúbené podujatie. Na splav Hrona netradičnými plavidlami sa prišlo pozrieť veľa zvedavcov. Čo všetko sa plavilo dole prúdom?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Brezne bolo riadne veselo. Na Hrone sa plavili bača, čerti aj imigranti
44
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu sa pod mostom pri autobusovej stanici v Brezne konal zraz účastníkov veselej akcie. Zámer bol splaviť úsek Hrona Brezno – Valaská. Splav netradičných plavidiel mal aj tento rok veľa fanúšikov. Na podujatí nechýbala zábava a merítkom kreativity a zručnosti boli aj tentokrát originálne člny, ktoré si účastníci posádky vyrobili sami.

Bača, čerti, či imigranti…

Aj tento rok to bola poriadna plejáda postáv. Účastníci svoju plavbu tematicky doplnili o bláznivé kostýmy. Zaujali tak pozornosť detí, dospelých aj seniorov. Masky boli skutočne dôverné a ľuďom na tvárach vyčarili úsmev. Žena prezlečená za baču v tradičnom vzdušnom ľanovom šate a klobúku, čerti s rožkami a chvostami, ktorým na čiernych pomaľovaných tvárach svietili len oči a zuby, muži v parochniach prezlečení za ženy a mnohí ďalší sa vo svojich člnoch vynímali na hladine rieky.

Vítanie potleskom aj výkrikmi

Ľudia sa na toto vodné divadlo prišli pozrieť do Brezna, kde podujatie začalo a rovnako aj do Valaskej, kde končilo. Rozmiestnení po oboch stranách mostu v blízkosti autobusovej zástavky nedočkavo vyčkávali na moment, kedy do cieľa uvidia prichádzať prvé plavidlo. Ako prvá do cieľa dorazila posádka nazývaná imigranti. Ľudia stáli aj pod mostom a kto sa tam nezmestil, ten stál opodiaľ. Atmosféra bola výborná a publikum plavidlá hlasne privítalo potleskom ale aj výkrikmi.

Niektorí členovia posádky sa počas jazdy aj okúpali. Nerobili si z toho ťažkú hlavu. Vrátili sa na palubu a pokračovali ďalej do cieľa. Plavbu si pochvaľovali a zhodnotili, že bola výborná.

Zábava aj po splave

Po tom, čo do cieľa dorazilo aj posledné plavidlo, dav ľudí na moste sa rozpŕchol. Presunuli sa do miestneho HPU, kde podujatie malo svoje pokračovanie. Čakalo tu na nich odovzdávanie cien a zábava. Mohli si zatancovať na Kabát revival, či Los Babracoss. Kapely to na pódiu rozbalili a zahrali tie najväčšie hity. Viacerí Valašťania a Brezňania sú šikovní a talentovaní ľudia s pozitívnym vzťahom k hudbe. Po skončení podujatia si niektorí z nich spoločne zanôtili za jedným stolom.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť fotky podujatia z našej reakcie!

V OBRAZOCH: Splav Hrona na netradičných plavidlách 2017
44
Galéria
Foto: Jaroslava Parašínová / Zdroj: brezno.dnes24.sk
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM