Správy

FOTO: Do Brezna bude možno raz aj takýto výhľad cez "okno"

Brezňania sa možno budú môcť popýšiť unikátnym Windows-om! Nie, nie tým operačným systémom, ale jedným z mnohých skvelých architektonických nápadov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Do Brezna bude možno raz aj takýto výhľad cez "okno"
Zdroj: Mesto Brezno

Nedávno sme písali o nateraz plánoch na papieri, ktoré pochádzajú z dielne šikovných a nápaditých ľudí z Brezna. V synagóge sa v rámci projektu Mestské zásahy Brezno 2017 uskutočnila vernisáž výstavy architektonických návrhov, ktoré prezentovali pohľad na problematické alebo nevyužiteľné miesta v meste.

Medzi návrhmi, ktoré sa momentálne realizujú, je Dedinka zelených šmolkov. Vďaka nej vyrastie krajší areál v Materskej škole na Mazorníkove.

Unikátna publikácia

Zoznam je pestrý aj na ďalšie skvelé nápady: Wake-up call zameraný na zatraktívnenie námestia aj vďaka multifunkčným pohyblivým javiskám, ktoré sa môžu použivať na rôzne účely.

Cieľom Mestských zásahov bolo zhromaždiť návrhy na to, ako by mohol vyzerať a fungovať verejný priestor. Výstupom je publikácia, v ktorej je uverejnených 29 autorských návrhov.

Vernisáž výstavy architektonických návrhov
11
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

V publikácii, ktorá je k nahliadnutiu u architektky mesta Barbory Halásovej, sa nachádzajú všetky skvelé návrhy odprezentované obrazovo a textovo, ako aj prehľadná mapa s lokáciami jednotlivých počinov.

Kreatívne nápady

Pozvanie do synagógy prijal aj predseda OZ UzemnePlany.sk Dušan Burák, podľa ktorého projekt Mestské zásahy Brezno 2017 našiel vo svojom meste miesta, ktoré nefungujú, pomenoval ich a vyhľadal riešenia, alebo inak povedané punkovou rečou „kreatívne ich deratizoval.“

Zaujímavé sú všetky návrhy, dva sú už zrealizované. Traja autori navrhli zmenu vo vonkajších priestoroch Materskej školy na Mazorníkove, kde už vyrástla Dedinka zelených šmolkov – pekná bezpečná terasa so sedením, tabuľa na kreslenie, prístrešok na pieskovisko.

Ďalším detailom zrealizovaným návrhom je výrazné osvetlenie v uličke, tzv. Medzierke na severovýchodnej časti námestia.

Windows do Brezna

Fascinujúci projekt, ktorý oslovil aj primátora Tomáša Abela, je s názvom Windows do Brezna. Ide o súbor jednoduchých stavieb, rozmiestnených po kopcoch a lúkach ktoré ponúkajú unikátne výhľady na Nízke Tatry, Slovenské rudohorie a mesto.

Vytvárajú pomyselné okno a keď sa v ňom návštevník ocitne, jeho steny eliminujú všetky nežiaduce elementy a človek môže nasávať pohľady, ktoré sa za oknom naskytnú.

„Ďakujem všetkým zúčastneným za jedinečnú možnosť ukázať tento potenciál, ako aj všetkým, ktorí sa do projektu zapojili. Som si istý, že podnetné interakcie a ich dielčie prvky sú pre nás veľkým prínosom a tiež verím, že sa postupne dostaneme k ich realizácii,“ dodal na záver Tomáš Abel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM