Správy

Gudrónové jamy na Horehroní budú menšou hrozbou: Čo sa tam podarilo vybudovať?

Vodohospodársky podnik vykonáva odborný technicko-bezpečnostný dohľad gudrónových jám. Jeho úlohou je podľa MŽP včas identifikovať bezprostredné ohrozenie, aby sa minimalizovalo riziko havárie.

Ilustračný obrázok k článku Gudrónové jamy na Horehroní budú menšou hrozbou: Čo sa tam podarilo vybudovať?
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V gudrónových jamách v obci Predajná v okrese Brezno sa v súvislosti s jarným topením snehu a zrážkami vybudoval odvodňovací rigol. Má zabrániť vtekaniu povrchových vôd do nádrže a tým minimalizovať riziko preliatia hrádze nádrže gudrónov Predajná I. Pripravuje sa aj odčerpanie a čistenie vôd, aby nedošlo k zníženiu úrovne hladiny v gudrónovej jame. Uviedli to z tlačového oddelenia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Pravidelné obhliadky a merania

Vodohospodársky podnik vykonáva odborný technicko-bezpečnostný dohľad gudrónových jám. Jeho úlohou je podľa MŽP včas identifikovať bezprostredné ohrozenie, aby sa minimalizovalo riziko havárie. „Preto je zabezpečená odborná obsluha, ktorá okrem pravidelných obhliadok stavu hrádzí a merania úrovne hladiny v nádržiach na vodočetných latách vykonáva aj pravidelné merania hladín vo vrtoch do telesa a podložia hrádze,“ približuje tlačové oddelenie.

Priamo na hrádzi nádrže Predajná I sa každodenne vykonávajú meteorologické merania. Meranie hladín je tiež zabezpečené automatizovanými senzormi, ktoré zaznamenávajú namerané hodnoty. Každodenne ich odosielajú na dispečing technicko-bezpečnostného dohľadu. „V prípade potreby je MŽP pripravené operatívne zasiahnuť aj v súčinnosti s vodohospodármi zo Slovenského vodohospodárskeho podniku,“ tvrdí MŽP.

Viac o tom, čo je nevyhnutné na definitívne odstránenie envirozáťaže, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Gudrónové jamy pri obci Predajná zachytené dronom
6
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM