Mário Hanzel Rôzne

Gudróny nad Predajnou v neuspokojivom stave

Priemyselné odkaliská na Slovensku sú z väčšej miery bezpečné a nepredstavujú hrozbu pre ľudí ani životné prostredie. Vyplýva to zo záverov kontroly technicko-bezpečnostného stavu odkalísk, ktorú nariadil minister životného prostredia József Nagy.

Spomínaná kontrola sa realizovala na 41 odkaliskách a dvoch skládkach gudrónov. Stav na 35 odkaliskách je podľa envirorezortu uspokojivý. Situácia je naopak neuspokojivá na odkaliskách Nižná Slaná, Jelšava a Martin. Problém tiež môže vzniknúť na odkalisku Slovinky v okrese Spišská Nová Ves. „Hoci momentálne nehrozí havária, v prípade dlhodobých abnormálnych zrážok môže predstavovať reálnu hrozbu pre obce Slovinky a Krompachy,“ upozornil rezort životného prostredia. V dobrom stave nie je ani skládka gudrónov v obci Predajná (okres Brezno). „Zrážková voda sa neustále hromadí na povrchu uloženého odpadu, nadobúda veľmi nízke pH a v prípade extrémnych zrážok sa môže preliať cez ochranné hrádze a kontaminovať okolité prostredie, najmä podzemnú vodu,“ konštatuje sa v materiáli ministerstva. Kontrolou šéf rezortu reagoval na maďarskú ekologickú katastrofu, keď sa začiatkom októbra pri meste Ajka pretrhla hrádza odkaliska s červeným kalom. Toxický kal následne zalial viacero obcí, kontaminoval životné prostredie a vyžiadal si tiež niekoľko ľudských životov. „Je dobré, že vláda chce urobiť opatrenia na stabilizáciu súčasného zlého stavu niektorých odkalísk. Chápeme však tento krok viac ako preventívne opatrenie a je potrebné do budúcnosti zabezpečiť, aby boli odkaliská, ktoré sú problematické, sanované úplne,“ konštatovala pre TASR Kateřina Věntusová z organizácie Greenpeace Slovensko. Poukázala, že Slovensko preto potrebuje zákon o environmentálnych záťažiach, ktorý by tento problém riešil komplexne.

Ekologická likvidácia monitorovaných odkalísk vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Náklady na nevyhnutné opatrenia za zabezpečenie šiestich odkalísk, ktoré predstavujú zvýšené riziko pre svoje okolie, by si mali počas nadchádzajúcich dvoch rokov vyžiadať asi 200.000 eur. Ako ďalej vyplýva zo záverov kontroly technicko-bezpečnostného stavu odkalísk, ktorú nariadil minister životného prostredia József Nagy, väčšina z nich je bezpečná a nepredstavuje hrozbu pre ľudí ani životné prostredie.
(tasr, mr)

Gudróny nad Predajnou v neuspokojivom stave
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM