Katarína Oravská Rôzne

Horehronci a Tisovčania sa vydajú na spoločnú túru: Toto ich spojí!

Horehroncov a Tisovčanov spája Muránska planina. Už po tridsiaty tretí raz sa v rámci turistického prechodu Clementisovou cestou stretnú v sedle Burda, aby si zaspomínali na predstaviteľa slovenskej politiky, kultúry a publicistiky v medzivojnovom období.

Ilustračný obrázok k článku Horehronci a Tisovčania sa vydajú na spoločnú túru: Toto ich spojí!
Zdroj: TASR

Samosprávy Tisovca, Závadky nad Hronom a Pohorelej organizujú v sobotu 20. septembra už 33. ročník turistického diaľkového prechodu Clementisovou cestou. Ako informoval primátor Tisovca Peter Mináč, turisti vyrazia po trase A z Pohorelej a po trase B zo sedla Zbojská a tradične sa spolu stretnú v sedle Burda.

Toto nás spája

Turisti prejdú v sobotu približne 15 kilometrov. Turistický pochod Clementisovou cestou je súčasťou spolupráce horehronských obcí a Tisovca. „Sme súčasťou Muránskej planiny a toto pohorie nás spája,“ povedal Mináč.

Pochod je motivovaný spomienkou na predstaviteľa slovenskej politiky, kultúry a publicistiky v medzivojnovom období. Vladimír Clementis bol účastníkom protifašistického odboja, intelektuál ľavicového politického myslenia, organizátor kultúrneho a spoločenského života a diplomat. Pochod je spomienkou na jeho nedožité 112. narodeniny a zároveň uplynie aj 62 rokov od jeho popravy.

Zmena v programe

V sedle Burda čaká účastníkov pochodu občerstvenie. Popoludní sa účastníci tradične stretnú v Tisovci, kde je na 16.00 naplánovaný pietny akt kladenia vencov.

Zmenu v programe tohtoročného pochodu hlásia organizátori z Pohorelej. „Tento rok nebude pre menej zdatných turistov zabezpečený autobus z Pohorelej do sedla Burda. Dôvodom je rekonštrukcia asfaltového povrchu medzi Závadkou nad Hronom a sedlom Burda. Pre návrat domov je však autobus zabezpečený z Tisovca do Pohorelej, jeho predpokladaný odjazd je o 18.30 h,“ doplnil Ján Pompura z obecného úradu v Pohorelej.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM