Samospráva

Horehronci sa vlani konečne dočkali sochy Bomburu i zbúrania Domu hrôzy

Horehronská metropola Brezno zažila počas uplynulého roka množstvo udalostí, ktoré ovplyvnili život ľudí v meste i v okolí.

Ilustračný obrázok k článku Horehronci sa vlani konečne dočkali sochy Bomburu i zbúrania Domu hrôzy
8
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Tie najdôležitejšie rekapituluje na svojej webovej stránke. Patril medzi ne napríklad kamerový systém, nová monitorovacia sieť, ktorá patrí medzi najmodernejšie na Slovensku, a to vďaka finančnej podpore ministerstva vnútra. Breznianska samospráva naň získala dotáciu 10-tisíc eur.

Digitálne zariadenia monitorujú verejne prístupný priestor a pomocou infra technológií dokážu zabezpečiť vyššiu kvalitu záznamov a obrazu aj pri zníženej viditeľnosti, čo prispieva k efektívnejšiemu boju proti kriminalite.

Dom hrôzy už nestraší

V roku 2018 sa stal minulosťou neslávne známy „Dom hrôzy“ v časti Predné Halny, ktorý dlhodobo patril k najkontrover­znejším breznianskym objektom.

„Stavbu, ktorá mestu robila negatívnu reklamu ďaleko za hranicami regiónu a roky strpčovala život obyvateľom okolitých domov, sme konečne zbúrali. Rozsiahlej demolácii sa s úľavou prizerali viacerí susedia, ktorí netajili spokojnosť, že dlhoročné spolužitie s neprispôsobivými občanmi už bude len nie veľmi príjemnou spomienkou,“ konštatoval brezniansky magistrát.

Primátor Tomáš Abel zároveň potvrdil záujem samosprávy pokračovať v likvidovaní čiernych stavieb, a to primárne na jednotlivých vjazdoch do mesta.

Máj sa niesol v znamení rozširovania hrobových miest na starom cintoríne. Týmto krokom sa podarilo zabezpečiť dostatok priestoru na pochovávanie zosnulých na najbližších desať rokov.

Bez dier

Letné mesiace priniesli stovky metrov nových chodníkov a najrozsiahlejšie opravy ciest za posledné roky, čo podľa Abela umožnilo dobré hospodárenie mesta, ktoré do projektu investovalo viac ako dva milióny eur z vlastných zdrojov.

V centre pozornosti Brezna bola i parkovacia politika a na mieste tzv. tankodromu sa začalo s výstavbou dlhoočakávaného záchytného parkoviska, ktorého realizácia sa podľa vedenia mesta i pre úradné „ťahanice“ odďaľovala takmer dva roky.

Projekt počíta s výstavbou viac ako 80 parkovacích miest v centre a rekonštrukciou miestnej komunikácie. Ak pôjde všetko podľa plánu, práce by mali byť hotové na jar tohto roka.

Stop hazardu

Okrem kalvárie, ktorá sa od jesene minulého roka týči nad mestom, Horehronci v tom istom čase povedali jasné „nie“ hazardným hrám a spustili petíciu Stop hazardu po vzore viacerých samospráv na Slovensku.

Vianoce Brezňanom priniesli sochu legendárneho rytiera, hrdinu Bomburu. Jeho bronzová socha, vážiaca takmer 500 kilogramov, je novou atrakciou mesta priamo na centrálnom námestí.

„Traduje sa, že v časoch, keď turecké vojská napadli mesto, dokázal ich víťazne odohnať, a preto mu už stáročia patrí čestné miesto v mestskom erbe. Súčasné vedenie radnice sa ho rozhodlo ešte viac zviditeľniť a atraktívnym spôsobom predstaviť domácim i turistom,“ poznamenal magistrát.

Udalosti v Brezne v roku 2018
8
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM