Katarína Oravská Kultúra

Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe: Na festivale vystúpi aj Lúčnica

Tradičný folklór v pôvodnej podobe, ponuka dedinských jedál a ukážky prác remeselníkov. To sú najväčšie atribúty, na ktoré už roky láka folklórny festival Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe. Jeho 48. ročník sa uskutoční už počas tohto víkendu.

Ilustračný obrázok k článku Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe: Na festivale vystúpi aj Lúčnica
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako je to pekne, keď muž horí v pekle

„K najväčším atrakciám a zároveň lákadlám tohto ročníka patrí premiérový program Lúčnice s názvom Obrazy z minulosti,“ povedala Mária Palúchová, riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska (SOS), ktoré je spoločne s obcou Heľpa hlavným organizátorom podujatia. Ojedinelý a súčasne inšpirujúci môže byť už úvodný program s názvom Ako je to pekne, keď muž horí v pekle…, ktorý je venovaný nerestiam a cnostiam v ľudovom prejave. O prepájaní súčasného s minulým bude zase záverečný galaprogram Made in dedina.

Súčasťou festivalu je aj tradičný jarmok

Podľa organizátorov na festival do Heľpy chodia ľudia nielen kvôli štylizovaným programom na amfiteátri, ale najmä kvôli jedinečnej dedinskej atmosfére a tiež množstvu amatérskych folkloristov, ktorí predvádzajú hudbu, spev a tanec od srdca. Úspech medzi návštevníkmi má ale aj tradičný jarmok a kuchyňa. Už roky sa na nich prezentujú vybrané obce z Horehronia. „Za uplynulých niekoľko rokov sme takto predstavili už 25 dedín,“ pripomenula Palúchová. Tento rok padla voľba na Pohronskú Polhoru a Lom nad Rimavicou. Obe obce majú spoločné to, že ich pôvodní obyvatelia prišli na dané územie pred stáročiami z Oravy.

Festival patrí k najstarším na Slovensku

V sektore, vyčlenenom pre obce môžu návštevníci podľa pracovníčky SOS Magdalény Slivkovej, ochutnať napríklad dubčiaky, nolešníky, kapustu s bôbom či prekladance. Festival, ktorý patrí k najstarším na Slovensku, získal za uplynulých niekoľko rokov na popularite. Obci sa za uplynulých päť rokov podarilo obnoviť tamojší amfiteáter, zrekonštruovať námestie a priľahlé cesty a tiež školu, ktorá tvorí zázemie pre účinkujúcich. Podľa starostu Jozefa Filla, s pomocou eurofondov a tiež niektorých sponzorov vynaložili od vtedy na zveľadenie dediny asi 140 miliónov korún (asi 4,7 milióna eur).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM