Viktória Botošová Rôzne

Horehronský unikát, ktorý si vo svete cenia ako vzácnu spomienku: U nás stále v plnej sile!

Mnohí ich vnímajú ako niečo zastarané, či nemoderné. Vo svete je to obrovská vzácnosť. Cenia si ju ako oko v hlave. Horehronský úsek má ale viac unikátov, ktoré ocenia len znalci a zanietenci. A to stále v plnej funkčnosti.

Ilustračný obrázok k článku Horehronský unikát, ktorý si vo svete cenia ako vzácnu spomienku: U nás stále v plnej sile!
Zdroj: Dnes24.sk

Šesť železničných priecestí na horehronskej trati Brezno-Červená Skala mechanicky obsluhujú zamestnanci Železníc SR (ŽSR). Podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej vo svete nie je ničím výnimočným, keď si železnice ponechávajú mechanické zabezpečenia práve z nostalgie.

Úsek železničnej trate Brezno-Červená Skala je dlhý 47,5 kilometra a takmer na každom kilometri sa nachádza priecestie. Zabezpečené sú rôzne, no zvláštnosťou šiestich priecestí na tejto trati je to, že sú od roku 1922 obsluhované mechanicky. To znamená, že priecestie sa neotvára a nezatvára automaticky jazdou vlaku, ale mechanicky – kľukou, ktorú ovláda zamestnanec ŽSR.

Podľa Pavlikovej ide o dve priecestia, ktoré obsluhujú z Novej Maši, tri zo závorárskeho stanoviska v Závadke nad Hronom a jedno z odbočky Brezno-Halny.

„V dopravnej kancelárii v Gašparove majú stále funkčnú aj ústrednú zámku, ktorá je taktiež súčasťou zabezpečovacieho zariadenia. Pochádza ešte z prvej republiky,“ dodala hovorkyňa ŽSR.

Na trati Brezno-Červená Skala sú štyri medzistaničné úseky. V úseku Červená Skala-Heľpa je až 15 priecestí, medzi Heľpou a Polomkou desať, v úseku Polomka-Gašparovo tiež desať a medzi Gašparovom a Breznom 12 priecestí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM