Katarína Oravská Správy

Hovorí sa o ňom desaťročia: Výstavba vytúženého obchvatu mesta oficiálne spustená!

Mnohí obyvatelia Brezna neverili, že sa niekedy obchvatu mesta dočkajú. Niet sa, čo čudovať, hovorí sa o ňom už celé roky. Doteraz však vždy zostalo len pri slovách. Tie sa konečne napĺňajú. Na námestí poklepali základný kameň stavby.

Ilustračný obrázok k článku Hovorí sa o ňom desaťročia: Výstavba vytúženého obchvatu mesta oficiálne spustená!
Foto: Katarína Oravská

Práce na obchvate sa začali už minulý týždeň výrubom drevín. Oficiálne bola spustená výstavba v pondelok poklepaním základného kameňa na námestí.

Za 510 dní

Ako povedal riaditeľ Slovenskej správy ciest IVSC Banská Bystrica Peter Polešenský, obchvat Brezna rozdelili na dve etapy. „Dnes poklepkávame základný kameň prvej etapy, ktorá začína na začiatku mesta Brezno. Má dĺžku 2,54 km a končí kruhovou križovatkou pri odbočke na cestu tretej triedy na Čierny Balog, pracovne nazývame túto križovatku Mazorníkovo. Prvá etapa obchvatu je navrhnutá ako dvojprúdová,“ opísal Polešenský.

Prvú etapu realizuje firma Alpine Slovakia. Zmluvná cena je 20,895 milióna eur s DPH. Stavbu projektovala firma HBH Projekt, ktorá nám poskytla aj vizualizácie obchvatu.

„Lehota výstavby je podľa zmluvy 510 dní, čiže 17 až 18 mesiacov,“ doplnil Polešenský.

Pre turistov, investorov, domácich

„Horehronie potrebuje mať kvalitnú infraštruktúru, aby turisti, ktorí sem prídu neodchádzali s poškodeným autom, ale aby sa sem radi vracali, aby sem možno raz zavítali aj investori, ale aj my domáci, aby sme mohli tadeto spokojne cestovať,“ povedal pri poklepávaní základného kameňa poslanec národnej rady a zároveň regionálny aj mestský poslanec a exprimátor Brezna Jaroslav Demian. Ako pokračoval, pamätá si, ako v roku 2001 zapracovali do nového územného plánu mesta varianty obchvatu Brezna, ale zostalo vtedy len pri územnom pláne.

„Niekoľko rokov sa o obchvate hovorilo, ale ďalej sa nepracovalo, preto vo februári roku 2008, keď tu zasadala vláda, sme do uznesenia vlády dali práve úlohu pre vtedajšieho ministerstva dopravy pripraviť preložku štátnej cesty I/66 Brezno Polomka ako jednu veľkú investičnú akciu, ktorej súčasťou bol aj obchvat mesta Brezna,“ doplnil Demian.

O 30% menej áut

Podľa súčasného breznianskeho primátora Tomáša Abela sa obchvat riešil oveľa skôr, a to už v 60. rokoch. „Je to skoro polstoročie odkedy bola naozaj plánovaná táto pre nás významná výstavba,“ povedal Abel.

Ako pokračoval preťaženosť dopravy sa určite zlepší. „V prvej etape by mal obchvat odbremeniť dopravu o 30 percent,“ uviedol Abel.

„Mesto Brezno môže ďalej postupovať, čo sa týka investícií, lákania investorov z hľadiska ľahšej dopravnej infraštruktúry pre samotné mesto i turistov, ktorí navštívia región,“ dodal Abel.

Základný kameň slávnostne poklepali poslanec NR SR, banskobystrický a brezniansky poslanec Jaroslav Demian, poslanec NR SR Jozeg Mikuš, štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček, poslanec BBSK a mestský poslanec Ján Račák, generálny riaditeľ SSC Bratislava Roman Žembera, prokurista Alpine Slovakia Juraj Pojezdál a primátor Brezna Tomáš Abel (na fotke pri poklepávaní základného kameňa sú usporiadaní sprava).

Základný kameň obchvatu Brezna poklepaný
5
Galéria
Výstavba vytúženého obchvatu mesta oficiálne spustená!
11
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM