Katarína Oravská Rôzne

Hrad, skateboard, chrobáky aj krokodíl: Aha, aké lavičky pribudli v meste

Metropola Horehronia sa stáva mestom netradičných lavičiek. Aktuálne pribudlo na sídliskách ŠLN a Mazorníkovo ďalších osem originálnych autorských lavičiek, čím sa ich celkový počet v meste zvýšil na úctyhodných osemnásť. Umelci svoje atypické drevené výtvory opäť darovali mestu a jeho obyvateľom.

Ilustračný obrázok k článku Hrad, skateboard, chrobáky aj krokodíl: Aha, aké lavičky pribudli v meste
Zdroj: Dnes24.sk

Osemnásť zaujímavých lavičiek. Aj to je výsledkom dvoch ročníkov Lavičkového sympózia, celoslovenského stretnutia výtvarníkov, sochárov a rezbárov, ktoré sa koná každoročne počas mesiaca august v Brezne. Akcia vznikla z iniciatívy breznianskej mestskej poslankyne Petry Dzurmanovej. Brezno sa tak možno stane celoslovenskou raritou – mestom zaujímavých lavičiek. Akcia zabila dve muchy jednou ranou, originálne autorské lavičky sú nielen praktické, ale aj potešia.

Lavičky z minuloročného sympózia boli osadené pozdĺž nábrežia Hrona, od ŠLN až po Baldovský most. Pozornosti Brezňanov určite neušla napr. Lyžica (autor Róbert Chromý), „V rámci“ (autor Richard Boháč) či Zubná kefka (autor Matúš Pšenko). Pozrite si ich TU.

Témou tohtoročného sympózia bol „Detský svet“, teda lavičky s detským motívom. Výsledkom je napr. Hrad (autor Dušan Veverka), Chrobáky (autor Pavol Sova), Žltý krokodíl (autorka Mária Pinčáková) či Skateboard (Peter Kočiš). Tešiť sa z nich môžu na sídlisku ŠLN, kde bude zároveň v priebehu októbra vytvorená nová detská zóna a rovnako aj v oddychovej zóne za kostolom na sídlisku Mazorníkovo.

Nové lavičky, tak ako aj minulý rok, autori opäť symbolicky darovali všetkým obyvateľom Brezna. Svoje diela vytvorili bez nároku na honorár. Nové lavičky vznikli aj vďaka spolupracovníkom a sponzorom. Ako dodala iniciátorka projektu, o rok bude ďalší ročník.

Foto: Petra Dzurmanová

Aha, aké lavičky pribudli v meste
2
Galéria
Aha, aké lavičky pribudli v meste
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM