Katarína Oravská Kultúra

Jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku: PROGRAM jubilejných 50. Horehronských dní v Heľpe

Festival Horehronské dni spevu a tanca patrí medzi najvýznamnejšie folklórne podujatia na Slovensku. Tento rok sa koná jubilejný už 50-krát. Počas troch dní sa predstaví takmer 1500 účinkujúcich. Medzi nimi aj známy Lukáš Latinák.

Ilustračný obrázok k článku Jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku: PROGRAM jubilejných 50. Horehronských dní v Heľpe
Zdroj: TASR

V dňoch 26.-28. júna 2015 sa v Heľpe uskutoční 50. ročník folklórneho festivalu Horehronské dni spevu a tanca. Je to jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku, ktorý každoročne navštívia tisícky priaznivcov folklóru. Od svojho vzniku sa zameriava na prezentáciu mnohých foriem tradičnej ľudovej kultúry regiónov Horehronia, Pohronia, Gemera, Liptova, Spiša, Podpoľania a mnohých ďalších.

Ako uvádza Stredoslovenské osvetové stredisko, počas troch festivalových dní v Heľpe budú môcť diváci vidieť 11 scénických programov, v ktorých účinkuje takmer 1500 účinkujúcich, predovšetkým z regiónu Horehronia, Pohronia a Podpoľania. Priestor budú mať i folklórne kolektívy z ostatných kútov Slovenska. Okrem programov v amfiteátri pripravili organizátori pre návštevníkov aj viaceré zaujímavé sprievodné podujatia.

Festival otvoria nevesty s ženíchmi

50. Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe v piatok večer 26. júna 2015 slávnostne otvoria a pozdravia nevesty s ženíchmi a svadobní rodičia z obcí Telgárt, Šumiac, Pohorelá, Heľpa, Závadka nad Hronom, Polomka, Bacúch, Braväcovo, Priechod, Hrochoť, Podkonice, Strelníky a Poniky.

Po nich sa v programe Spomienky predstavia folklórne skupiny a súbory z Pohronia a Podpoľania. Šajbani zo Strelník, Javory z Badína, Poničan z Poník, Priechoďan z Priechodu, Kýčera z Čierneho Balogu, Mladosť a Urpín z Banskej Bystrice, Hrochoťan z Hrochote, Čierťaž z Nemeckej a ĽH Bukovinka z Braväcova.

Vytvorila dedina, Tancuje mesto je ďalším scénickým program, v ktorom účinkujú tanečníci z deviatich folklórnych súborov východného Slovenska. Záver piatkového večera bude patriť jubilujúcej Folklórnej skupine Heľpan a ostatným heľpianskym kolektívom, ktoré sa predstavia v programe Tota Heľpa. Zahrajú, zaspievajú a zatancujú v ňom: Lukáš Latinák, mužská a ženská spevácka skupina Heľpan (90. výročie vzniku), Heľpančok, Priehyba, muzikanti z Heľpy a Trombitáši Štefánikovci.

Výroba hrablí aj heľpianskych guliek

V sobotu 28.júna dopoludnia sa dianie festivalu prenesie na heľpianske námestie, kde návštevníkov privíta tradičný jarmok s prezentáciou remesiel a výroby hrablí, kosísk, hudobných nástrojov, bačovského riadu, pastierskych nožov, zvoncov, šitie a vyšívanie kože, odevu, výroba polomských šnúrok, kápky a zápästky. Predstavia sa i tradičné zamestnania a spolky – ovčiari, rezbári.

Neodmysliteľnou súčasťou je domáca heľpianska kuchyňa – heľpianske guľky, graple, myši, pirohy s bryndzou. V programe Prišli hostia zďaleka i zblízka vystúpia na heľpianskom námestí folklórne kolektívy a sólisti z rôznych regiónov Slovenska. V jeho medzi prestávkach sa tanečnou školou s názvom Hybaj tancovať! vytvorí priestor pre širokú verejnosť, ktorá bude mať možnosť pod vedením tanečného majstra naučiť sa tancovať čardáš zo Zvolenskej Slatiny a čardáš z Telgártu. Hrať do tanca bude ĽH FS Mladosť z Banskej Bystrice.

Novým priestorom tohtoročných slávností je Stará fara s troma etnografickými výstavami. Sedemdesiat sukien mala a predsa sa nevydala – podoby tradičného odievania na hornom Pohroní, Čepiec – pýcha vydatej ženy, fotografická výstava Heľpa vo fotografiách dekana Michala Čaneckého. Fotografickú výstavu Horehronie očami Karola Plicku budú môcť návštevníci vidieť v drevenici v areáli amfiteátra.

Vo farskom dvore sa uskutoční zaujímavé sprievodné podujatie Do vrkoča a pod čepiec – predvádzanie tradičných dievčenských a ženských účesov z Hrochote, Strelník, Telgártu, Heľpy, Polomky a Čierneho Balogu je určené pre verejnosť. Ženy a dievčatá budú mať možnosť učesať sa ako ich staré mamy. Farský dvor tiež ponúka Kúdeľnú izbu – spracovanie ľanu, snovanie, tkanie, viazanie niteľníc.

V Heľpe po prvýkrát

Sobotňajší večer začína programom Pozdrav Heľpe s folklórnymi súbormi, ktoré v Heľpe vystúpia po prvýkrát. Kincso zo Želiezoviec, Nadšenci z Trenčína a Klasy z Vojvodiny, zo Starej Pazovy. Po ňom sa v hudobno-spevnom programe Ozývaj sa hlase… predstavia muzikanti a speváci z obcí Podpoľania a Horehronia – ženské a mužské spevácke skupiny Mostár z Brezna, Trnky z Banskej Bystrice, Heľpančok z Heľpy, Kráľova hoľa z Pohorelej, Čierťaž z Nemeckej, Hronsečanka a ĽH Hronsečania z Hronseka, Margetky a ĽH Pokošovcov zo Šumiaca, ĽH Paľáčovcov a rozkazovači z Hrochote, ĽH Miroslava Kapca, ĽH Jána Maka, Heligonkári z Čierneho Balogu, Michal Fiľo, Veronika Bodnáriková a Vlado Homola.

Program Vrch Hron je programom 15 účinkujúcich kolektívov – folklórnych skupín od Braväcova po Telgárt a folklórnych súborov z Brezna a Banskej Bystrice, ktoré spracovávajú tradičný folklórny materiál tohto regiónu. Účinkovať budú: Telgárt z Telgártu, Šumiačan zo Šumiaca, Kráľova hoľa z Pohorelej, Heľpan z Heľpy, Závačan zo Závadky nad Hronom, Brezinky z Polomky, Bacúšan z Bacúcha, Bukovinka z Braväcova, Mostár a Bočkoroši z Brezna, Partizán zo Slovenskej Ľupče, Urpín, Mladosť a Bystrica z Banskej Bystrice, ĽH Muzička z Bratislavy, Priehyba z Heľpy.

Ako dobré vínko

V nedeľu 28. júna dopoludnia pokračuje na heľpianskom námestí tradičný jarmok a prvý popoludňajší program v heľpianskom amfiteátri bude už tradične patriť deťom, má názov Aby deti deťmi boli. S detskými hrami, tancami a piesňami sa predstavia detské folklórne súbory Matičiarik z Banskej Bystrice, Drienka zo Slovenskej Ľupče, Klások z Mýta pod Ďumbierom, Brezinky z Polomky a domáci Heľpančok z Heľpy. Folklórny súbor Železiar ponúkne veľký tanečný program.

V záverečnom programe Ako dobré vínko sa predstaví pestrá paleta z toho najlepšieho nielen z Horehronia – sólisti inštrumentalisti, výrazné spevácke osobnosti, ľudové muziky, výborní tanečníci a spevácke skupiny – všetci sa stretnú na jednom pódiu a spoločne si pripomenú a pospomínajú na to najkrajšie a najhodnotnejšie z nášho folklórneho bohatstva, čo Horehronské dni spevu a tanca každý rok a na vysokej úrovni pravidelne ponúkajú Slovensku.

V programe sa predstavia: Ján Ambróz, Anna Jakubíková, Martina Fodorová, Andrea Kanošová, Ľubomír Tatarka „Čalamacha“, Jozef Pančík a Peter Belko z Čierneho Balogu, Žssk Telgárt z Telgártu, Mssk z Heľpy, Mssk a rozkazovači z FS Partizán zo Slovenskej Ľupče, Žssk Poničan a rozkazovači z Poník, ĽH Borievka, ĽH Miroslava Kapca a FS Urpín z Banskej Bystrice.

Zdroj: SOS BB

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM