Jakub Forgács Samospráva

Jedna z najhorších ciest kraja je na hranici okresu Brezno. Na zoznam opráv sa nedostala!

Už roky je asi 18-kilometrový úsek cesty v dezolátnom stave. Napriek boju miestnych samospráv a tamojších obyvateľov sa však opravy asi tak skoro nedočká.

Ilustračný obrázok k článku Jedna z najhorších ciest kraja je na hranici okresu Brezno. Na zoznam opráv sa nedostala!
Zdroj: TASR

Starostovia obcí okresu Poltár zaslali pred niekoľkými mesiacmi petíciu na Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a Regionálnu správu ciest BBSK za urýchlenú opravu cesty medzi Kokavou nad Rimavicou a obcou Sihla v okrese Brezno. Asi 18-kilometrový úsek cesty je už roky v dezolátnom stave. BBSK však v pláne tohtoročných opráv túto komunikáciu zahrnutú nemá.

„Mimoriadne Zastupiteľstvo BBSK schválilo na rok 2016 investíciu vo výške približne 2,7 milióna eur na poslanecký zoznam ciest určených na rekonštrukciu. Momentálne prebieha prieskum trhu a následne verejné obstarávanie. V tomto zozname sa cesta III/2724 (III/526 12) Kokava nad Rimavicou – Lom nad Rimavicou ale nenachádza,“ uviedla hovorkyňa BBSK Michaela Piliarová.

Podľa nej sa však ďalej pripravuje zoznam rekonštrukcií ciest II. a III. triedy v Banskobystrickom kraji z prebytku z rozpočtu BBSK za rok 2015, ktorý činí asi 6,8 milióna eur. „V predbežnom zozname, ktorý navrhovali samotní poslanci za jednotlivé okresy, sa však uvedená cesta tiež nenachádza. Rokovania o zaradení ciest do zoznamu medzi poslancami BBSK však ešte prebiehajú,“ povedala.

Podľa starostu Utekáča Miroslava Barutiaka technický stav cesty je v havarijnom stave. „Spodná vrstva makadamu je už miestami na povrchu cesty,“ uviedol. Komunikáciu navyše v posledných rokoch ničia aj kamióny odvážajúce z okolitých lesov drevo. Ide pritom o dôležitú spojnicu pre obyvateľov regiónu, napríklad zdravotná služba má v tejto oblasti vždy problémy rýchlo sa dostať k pacientovi.

Za opravu cesty bojujú miestne samosprávy a tamojší obyvatelia už niekoľko rokov. Doposiaľ sa ale realizovali len nutné opravy výtlkov po zime, pričom k rozsiahlejšej rekonštrukcii aj napriek sľubom zo samosprávneho kraja nikdy nedošlo. Rekonštrukcia cesty bola pritom medzi prioritami BBSK naplánovaná už v roku 2010.

Čítajte tiež:

Brezno v prúde času nebolo len Breznom. Desiatky mien, ktoré nieslo naše mesto!

V Brusne sa bude pripravovať vychýrená pochúťka. Lákadlami folklóristi aj Desmod!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM