Katarína Oravská Samospráva

Podnikatelia protestujú proti zmenám otváracích hodín: Hovoria o diskriminácii

Na stole včerajšieho zastupiteľstva bol návrh na zmenu nariadenia o čase predaja v obchode a čase prevádzky služieb na území nášho mesta. Bod programu bol nakoniec z rokovania stiahnutý. Ostro proti nemu vystúpili miestni podnikatelia.

Ilustračný obrázok k článku Podnikatelia protestujú proti zmenám otváracích hodín: Hovoria o diskriminácii
Zdroj: TASR

Ako informoval primátor Jaroslav Demian, zmena tohto VZN vyšla na podnet majiteľky prevádzky na Mazorníkove, kde poslanci skrátili prevádzkovú dobu. Komisia pre verejný poriadok navrhla taktiež rozšíriť zónu s obmedzenou dĺžkou otváracích hodín o ďalšie ulice. Úpravy boli navrhované z dôvodu narušovania nočného pokoja, resp. výtržností. Proti tomu však vystúpili podnikatelia, ktorí práve tam majú svoje prevádzky. VZN tak bolo z rokovania stiahnuté a bude opäť prerokované v komisiách a následne na mestskom zastupiteľstve.

Ich živobytie

Návrhy na zmenu boli zapracované do návrhu, ktorý bol predložený včera zastupiteľstvu. Toho sa zúčastnili aj podnikatelia, ktorí sa cítia zmenami dotknutí. Nepáči sa im, že prevádzky na Rázusovej, Štúrovej ulici a Nábreží Dukelských hrdinov by mali byť podľa zmien otvorené počas piatkov a sobôt len do 01.30 až na známu diskotéku. Podľa podnikateľa Radoslava Svetlíka je tak osem z deviatich prevádzok na týchto uliciach diskriminovaných. „Dcéra ma snack bar, ktorý teraz máme otvorený počas víkendov do rána do piatej. Po tej pol druhej pritom chodí dosť ľudí, robíme tam totiž aj bagety a každý si chce nad ránom prehryznúť. Pre nás je to živobytie,“ povedal Svetlík, ktorý má v Brezne štyri prevádzky a zamestnáva deväť ľudí.

Ako ďalej dodal porušovanie verejného poriadku má riešiť mestská polícia. „My, ako podnikatelia, sme zodpovední za poriadok po dvere prevádzky, za verejné priestranstvo je zodpovedná mestská polícia. Namiesto toho, chodia za nami, aby sme my robili poriadky s ľuďmi, ktorí prechádzajú do iných podnikov.“

Kompromis

Viceprimátor navrhol tento bod z rokovania stiahnuť. „Treba to riešiť, komunikovať s dotknutými osobami, podnikateľmi, ktorí by mali povedať tiež svoje podmienky a urobiť nejaký kompromis medzi verejným poriadkom a podnikateľmi, aby neboli ukrivdení týmto VZN, ktoré bolo navrhované,“ povedal Ján Račák. Ako dodal mesto je totiž aj pre podnikateľov. „Mestských policajtov máme strašne málo, nemôžu byť všade. Na druhej strane treba trochu asi pritlačiť na náčelníka, aby si kontroloval viac svojich policajtov a reagoval na pripomienky občanov,“ uviedol Račák na margo kritiky na mestskú políciu.

„Neevidujem žiadnu oficiálnu sťažnosť, alebo nejaký podnet na to, že mestská polícia si neplní svoje povinnosti. Pripomienky, ktoré tu odzneli detailne rozoberiem s náčelníkom MsP a podľa toho urobím záver,“ doplnil primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM