Katarína Oravská Rôzne

Kde sú top žiadané lokality a kde sa naopak predáva pod cenu? TOTO o nehnuteľnostiach v Brezne prezradili realitky...

Hýbu sa ceny nehnuteľností v poslednom období vyššie alebo padajú? Kde v Brezne sú najdrahšie, kde lacnejšie a kde sa dokonca predáva pod cenu? Zisťovali sme viac priamo u ľudí z brandže...

Ilustračný obrázok k článku Kde sú top žiadané lokality a kde sa naopak predáva pod cenu? TOTO o nehnuteľnostiach v Brezne prezradili realitky...
Foto: Katarína Oravská

Podľa štatistiky Národnej banky Slovenska bola v druhom kvartáli tohto roka priemerná cena nehnuteľnosti v Banskobystrickom kraji za meter štvorcový 748 eur. V minulom roku to bolo v priemere 737 eur za m2. Najvyššiu cenu za ostatné roky dosiahli u nás nehnuteľnosti v roku 2008 – 851 eur za m2. Odvtedy ceny mierne klesajú. Pred rokom 2008 však boli výrazne nižšie. V roku 2002 sme napríklad za meter štvorcový dali priemerne v našom kraji 356 eur.

Na základné otázky ohľadom predaja nehnuteľností v Brezne sme sa spýtali realitných kancelárií, ktoré sa v predaji bytov pohybujú každodenne. Za Reality pre vás odpovedala konateľka Iveta Matajová a za Re/Max Joy riaditeľka Anna Přidalová.

Aké sú ceny nehnuteľností v Brezne, ako sa zmenili oproti minulému roku?

Reality pre vás: Vysoké, ale stále sa snažíme tlačiť klientov na nižšie ceny. Lebo, nie sú reálne, nezodpovedajú niekedy stavu nehnuteľnosti, jedna vec je, čo si človek pýta a jedna, čo je ochotný dať kupujúci. Predáva sa za to, čo je ochotný za to dať kupujúci, realitka, ani predávajúci neurčujú cenu, ale ten, čo chce kúpiť, povie „na internete bolo 45 som ochotný dať 40, berieš, neberieš, dovi dopo, hľadám inde“. Oproti minulému roku ceny kúštik klesli, tlačíme dole ľudí s cenou, nemôžu predávať byty za také ceny ako sú v Banskej Bystrici alebo Bratislave, to je choré.

Re/Max Joy: Ceny nehnuteľnosti sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom nezmenili. Vzhľadom na ekonomickú situáciu a vysokú nezamestnanosť v našom regióne nepredpokladám rast cien a ani neočakávam zásadne zmeny v krátkodobom horizonte, čo teda stále naznačuje, že máme trh kupujúcich

Aký je aktuálny stav trhu s nehnuteľnosťami v Brezne, ako ho hodnotíte?

Reality pre vás: Veľmi dobre, nám sa darí, ja nestíham. Musím si poklepať.

Re/Max Joy: Aktuálny stav trhu s nehnuteľnosťami hodnotím pre kupujúcich za priaznivý a to vďaka dostupnosti úverových zdrojov na bývanie. Rozhodujúca časť transakcii na trhu ( 85%) je financovaná z úverov. Svoje nové bývanie alebo zmenu bývania riešia ľudia, ktorí si dokážu udržať prácu a nezaznamenajú pokles svojho platu .

Ktoré lokality patria k najžiadanejším v Brezne?

Reality pre vás: Turisti, mimo domácich, hodne kupujú po dedinách rodinné domčeky, chalupy, pozemky. Bratislava, Nitra, Trnava, Pezinok, západné Slovensko v rámci relaxu. Vyhľadávajú pritom dediny bez Cigánov, ako Braväcovo, Osrblie a podobne. Už aj tí Nitra, Blava, Trnava vedia, že ktoré dediny sú bez neprispôsobivých občanov, čiže tie vyhrávajú. Taktiež tie, kde sú lyžiarske vleky alebo nejaké rarity ako Čiernohronská železnička, od Polomky cez Braväcovo po Bacúch a Osrblie, tú sú také dosť žiadané destinácie a Krpáčovo, Tále, čiže to je katastrálne územie Horná, Dolná Lehota, to sú dovolenkári.

Z domácich každý chce Krčulovu, Malinovského, ČSA, Hradby čiže každý chce byť, čo najbližšie pri centre kvôli občianskej vybavenosti, mať všetko po ruke.

Najžiadanejšie lokality, čo sa týka pozemkov, až na tie nehorázne ceny, to je Vrchdolinka, Rovne, Hlboká, s pekným výhľadom na mesto. V meste v podstate ani nemáte veľmi, kde zháňať, klienti by radi kupovali aj v centre mesta, ale kto má dneska 100-tisíc, banka vás nepustí do 100-tisícového úveru, pokým nemajú mladí ľudia na to príjem. 90% ľudí kupuje cez úver.

Re/Max Joy: Najviac sa dopytujú byty na ul. Clementisova, Malinovského, Krčulova a to však z dôvodu dispozičného riešenia, nakoľko naše mesto nie je tak veľké, aby bola lokalita prvoradá. Klienti sa rozhodujú podľa kritérií ktorými je cena, stav, dispozícia, orientácia.

Kde a prečo je podľa vás výhodné bývať v meste prípadne kupovať nehnuteľnosti a kde naopak nie?

Reality pre vás: Ak napríklad podnikáte, alebo riešite nejaký biznis alebo podľa toho, kde robíte, je výhodné bývať centre, máte to najbližšie, najlepšie cestovanie, všetko je po ruke od kancelárií po banky, kataster, inštitúcie, vnútornú správu…

Klienti nechcú napríklad Podkoreňovú, také čo je kus ďalej, čiže Podkoreňová, Rohozná alebo dedinky dookola, je to predsa len vzdialené a záleží od toho, či dochádzajú do Podbrezky alebo riešia niečo v meste. Jednoznačne, čo trpia, sú ľudia z Predných a Zadných Halán, Rúr. Kvôli rómskej populácii musia nehnuteľnosti predávať rapídne pod cenu. Mali sme tam napríklad nádhernú novostavbu a zo 130 000 musel ísť chlapec na 80 000, čiže predával len za čo to postavil a kúpil pozemok. Ľutujem ľudí, ktorá tam majú nehnuteľnosti. Máme tam 5 – 6 domov, zo 7 pozemkov a nič tam nejdeme predať práve kvôli Rómom, to sú najhoršie lokality, tam my nikto nechce ísť.

Re/Max Joy: Každému vyhovuje niečo iné, každý má iné priority a potreby, preto nemám jednoznačnú odpoveď. Pri výbere nehnuteľnosti zohráva rolu práca, škôlka, škola či zábava a tá je vždy nablízku v centre mesta. Naopak, tí, ktorí holdujú domácim či záhradkárskym prácam a prácam okolo domu vyhovuje bývanie mimo mesta

Aké nehnuteľnosti kupujú klienti najviac?

Reality pre vás: 50 % domov a 50 % bytov, ako kto. Tá staršia populácia ide už skôr do domčeka kvôli záhradke a mladým ľuďom na začiatku stačí byt. Čiže je to tak 50 na 50. Teraz v lete bola veľmi dobrá sezóna na domy, len málo domov je schopných a za rozumnú cenu. Ľudia už skôr inklinujú k menším domom. Nechcú veľké dvoj trojgeneračné obludy, lebo to máte aj na vykurovanie aj na mesačné náklady oveľa horšie, čiže nákladnejšie, chcú také menšie prízemné domčeky, alebo obdĺžnikové chudé, čím menšie tým lepšie.

Z bytov, mladí, čo už majú rodiny a deťúrence, tí hľadajú dvojky, trojky, ale také ako staré babičky, ovdovelí predávajú veľké a idú do malých. Ale najviac sú populárne jednoizbové, či už pre niekoho na začiatok alebo aj pre starších ľudí.

Re/Max Joy: 70% transakcií bolo u nás realizovaných v cenovej hladine od 25 000 do 35 000 eur, čo predstavuje hlavne nadobudnutie 2-izbového bytu alebo staršieho rodinného domu v okolitých obciach a to ak majú kupujúci našetrené vlastné prostriedky potrebné pre rekonštrukciu.

Ktorá lokalita je najdrahšia/naj­lacnejšie v Brezne a prečo?

Reality pre vás: Najdrahšie lokality sú v centre mesta. Lacnejší je oproti mestu sídlisko Mazorníkovo. Medzi bytmi v centre mesta a na Mazorníkove je rozdiel 10 až 15-tisíc, čo je dosť veľa. Väčšinou tam idú len domáci. Na Mazorníkove sa niekedy aj tri mesiace nepredá nič a potom v jeden mesiac aj dva byty.

Re/Max Joy: Brezno je malé mesto a výrazne cenové rozdiely podľa lokality nezaznamenávam. Možno sú menej vyhľadávané ul. Nálepkova, Fraňa Kráľa, avšak hodnotu nehnuteľnosti tiež určuje dispozícia, poschodie a stav. Lacnejšie sú byty na sídlisku Mazorníkovo. Lacnejšie bývanie je aj v Podbrezovej-Štiavničke a Valaskej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM