Kristína Kožiaková Rôzne

Kedysi drali školské lavice, dnes patria medzi zvučné mená: Takéto známe tváre študovali na breznianskom gymnáziu!

Školu opúšťali ako úspešní maturanti, dnes ich mená pozná množstvo ľudí. Zisťovali sme, ktoré známe tváre drali lavice breznianskeho gymnázia. Študovali tam nielen známi spisovatelia, ale aj minister.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi drali školské lavice, dnes patria medzi zvučné mená: Takéto známe tváre študovali na breznianskom gymnáziu!
Zdroj: Dnes24.sk

Gymnázium Jána Chalupku je v Brezne jediná škola tohto druhu. Gymnázium nedávno oslávilo 75 rokov od svojho vzniku. Prví žiaci si v Brezne do lavíc gymnázia zasadli v septembri roku 1938.

Škola na nich môže byť hrdá.

Momentálne na Gymnáziu Jána Chalupku študuje takmer 300 študentov. Mnohí absolventi gymnázia patria dnes medzi známe tváre, a to nielen v Brezne, ale aj na Slovensku. Breznianske gymnázium tak môže byť hrdé na mnohých svojich bývalých žiakov, ktorí mu dnes robia dobré meno.

„Na našej škole študovalo mnoho dnes už známych a úspešných ľudí, nedá sa spomenúť všetkých,“ uviedol riaditeľ Gymnázia Jána Chalupku v Brezne Miroslav Glembek. So zástupkyňou Janou Šteňovou nám prezradili aspoň niekoľko zvučných mien, ktoré kedysi opúšťali brány gymnázia ako úspešní maturanti.

Známi absolventi

Gymnázium Jána Chalupku navštevoval napríklad Igor Gallo, slovenský spisovateľ, básnik, publicista a prozaik, ako aj dramatik a filmový scenárista Peter Kováčik. Medzi významných absolventov patrí určite Milan Marčok, niekdajší predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý bol v rokoch 1995 – 2001 rektor Technickej univerzity vo Zvolene. Ďalším zvučným menom je Vladimír Matern, advokát a profesor na Katedre trestného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Ako nám ďalej prezradili, školské lavice v Gymnáziu Jána Chalupku dral aj vysokoškolský pedagóg, politik a niekdajší minister životného prostredia Jozef Medveď a medzi absolventmi sa nájde aj známy režisér a scenárista Igor Cieľ, ktorý dnes už nieje medzi nami.

Športovcom budú známe mená ako Juraj Sanitra, tréner biatlonistov, ktorý bol 5 krát na olympijských hrách, prípadne známa slovenská biatlonistka Paulína Fialková, s ktorou sme vám priniesli aj rozhovor.

Riaditeľ okrem lekárov a úspešných politikov, ktorých sa nedá všetkých menovať, nezabudol vyzdvihnúť, že absolventov gymnázia Jána Chalupku nájdeme aj v breznianskom parlamente na čele s primátorom Tomášom Abelom

Môže vás zaujímať:

Obľúbený učiteľ breznianskeho gymnázia Dano Struhár: Inšpirovali ma moji vyučujúci, ktorí sú mi dnes kolegami . Gymnazistka Veronika (18) vytiahla šaty z igelitky a bolo rozhodnuté: Toto je najkrajšia Horehronka! FOTO ako dôkaz

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM