Jakub Forgács Správy

Klenot Horehronia sa dočkal záchrany: Úžasné, čo sa podarilo vďaka stovkám darcov, FOTO

Jedna z najznámejších slovenských dreveníc, ktorá je skvostom ľudovej architektúry a symbolom regiónu Horehronie, bude vďaka štedrej finančnej podpore verejnosti zachránená.

Ilustračný obrázok k článku Klenot Horehronia sa dočkal záchrany: Úžasné, čo sa podarilo vďaka stovkám darcov, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Región Horehronie

Chamkova stodola medzi Telgártom a Červenou Skalou na ceste č. 66 v katastri obce Šumiac je miestom s unikátnym výhľadom na majestátnu Kráľovu hoľu. Spoločne s Chmarošským viaduktovm je považovaná za najfotogenickejší bod regiónu Horehronie. Stodola, ktorá má viac ako 100 rokov, je pozostatkom duálneho hospodárenia starých Šumiačanov, alebo ako sa im hovorilo stodoliarov. Túto vlastnila rodina Chamkovcov, a preto dodnes nesie meno svojich majiteľov.

Stovky darcov

„O tento objekt sa vždy ľudia zaujímali. Nie len turisti, ale aj dobrovoľníci, ktorí pravidelne vyvíjali aktivity smerujúce k jej zachovaniu“ uviedla Jarmila Oceľová z oblastnej organizácie cestovného ruchu /OOCR/ Región Horehronie. Podľa jej slov mohla byť ale táto zima pre stodolu kritická. Kvôli poškodeniu statiky a dieram v streche hrozilo jej spadnutie.

Preto prišla myšlienka vypracovať projekt a pokúsiť sa získať financie prostredníctvom crowdfundingu. Úspech kampane prekvapil aj samotných iniciátorov.

„V kampani prispelo 570 darcov, ktorým na zachovaní tradičnej ľudovej architektúry záleží. Celková suma vyzbieraných peňazí je 8 060 eur," objasňuje Jarmila Oceľová z OOCR Región Horehronie.

„Kampaň sme chceli zrealizovať už dávnejšie, potrebná však bola dohoda s piatimi majiteľmi Chamkovej stodoly, ktorá sa nakoniec podarila, za čo sme im vďační," povedala so slovami, že veľkým podporovateľom tejto zbierky bola aj obec Šumiac a združenie Čierne diery.

Práce už začali

Prvá časť obnovy krovu bola zrealizovaná v piatok a sobotu 6. -n7. novembra 2020, no na prácach sa bude pokračovať i neskôr v mesiaci november. Dobrovoľníci veria, že sa podarí strechu prekryť novými šindľami do začiatku zimy.

„Potrebovali sme drevenicu dostať do roviny, nakoľko spodné trámy už boli výrazne prehnité a tak sme ich podložili kameňmi z neďalekého lomu v Červenej skale, čo nás výrazne zdržalo s prácami na krove,“ objasňuje Filip Tesák, jeden z miestnych tesárov, ktorý sa na obnove Chamkovej stodoly podieľa. Na obnovu krovu darovala drevo aj píla v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni., čo je miestna časť obce Stratená. Krov bude prekrytý 1 800 kusmi dreveného šindľa.

Financie zo zbierky budú na jar použité na ďalšiu rekonštrukciu tohto ikonického objektu pod Kráľovou hoľou. Samozrejme, za predpokladu, že to majitelia umožnia. Časť šindlí bude použitá aj na záchranu niektorej z ďalších krásnych šumiackych stodôl, ktoré už len zázrakom odolávajú symbolickému „zubu času“.

Sauna pod Kráľovou hoľou

Získané financie poslúžia aj na vypracovanie projektovej dokumentácie na ďalší unikátny projekt pod Kráľovou hoľou.

„V budúcnosti sú plány vybudovať komunitnú saunu blízko miesta, kde reálne stojí najstaršia sauna v Československu. Jej pôvodný objekt prejde budúci rok obnovou, na čo už obec získala zdroje z členského príspevku Rozvojovej agentúry BBSK, n.o. v OOCR Región Horehronie,“ doplnila Jarmila Oceľová.

Zábery Chamkovej stodoly si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Ikonická Chamkova stodola sa dožila obnovy
4
Galéria
Zdroj: Región Horehronie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM