Katarína Oravská Rôzne

Kofola, priatelia a úsmevy: Brezňania si užívajú slnko na letných terasách

K letu patria horúčavy, voda či vychladené drinky. Tie si môžete dať nielen na kúpalisku, ale aj v mestskej džungli. Tam totiž každoročne vyrastajú letné terasy. Ich návštevnosť ovplyvňuje hlavne počasie, ale nielen to.

Ilustračný obrázok k článku Kofola, priatelia a úsmevy: Brezňania si užívajú slnko na letných terasách
Foto: Katarína Oravská

„Návštevnosť terasy hodnotím v celku pozitívne, v podstate ako po iné roky, len stále sa prejavuje menší záujem obyvateľov o námestie, ktorý cítiť hlavne počas týždňa,“ povedal Peter Pocklan z Dart clubu.

„Otvorenie letnej terasy sme kvôli počasiu museli odložiť o mesiac. Pôvodne sme plánovali otvoriť v máji, ale nakoniec sme otvorili až v júni,“ uviedol majiteľ klubu Bombura Marián Pavúk.

Najvyťaženejšie sú terasy cez víkend

„Najviac chodia ľudia v piatky, soboty a keď je pekné počasie,“ povedala nám mladá čašníčka z Dance Café Baru. Návštevnosť môžu vylepšiť aj kultúrne podujatia na námestí. Nie však vždy. „Záleží na tom, či je to dobre spravené a či ľudia o tom vedia,“ myslí si čašníčka z baru na námestí.

Podobne to s návštevnosťou vidia aj v inom podniku. „Najviac zákazníkov mávame počas víkendu, v piatok, sobotu. Ľudí pritiahnu hlavne akcie, ktoré organizujeme v letných dňoch na terase – koncerty a pod.,“ uviedol Pocklan z Dart clubu.

Na rôzne akcie sa snažia prilákať štamgastov aj v Bombura klube. „Snažíme sa zákazníkov prilákať aj prostredníctvom akcií. Aktuálne napríklad robíme filmové večery. V horúčavách je terasa plná na 90 %. Počas veľkých teplôt chodia ľudia skôr k večeru ako počas dňa,“ doplnil majiteľ.

Vyhráva kofola

Na otázku, čo si zákazníci najviac objednávajú, odpovedala čašníčka Dance Café Baru bez zaváhania: „Kofolu.“ Práve krígeľ tohto nápoja a ešte pivo bolo najviac vidieť na stoloch terás. „Z nealko nápojov sú to hlavne frapé, ľadové kávy a miešané limonády, samozrejme kofola a čapovaný vínny nápoj. Z alko je to v prvom rade čapované pivo ďalej ochutené pivá – radlery. Z miešaných nápojov sa nám osvedčilo Mojito, či už alko alebo nealko. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na vínne striky vo väčšom pomere s minerálkou,“ uviedol Pocklan, Dart club.

Letných terás ubudlo

„V tomto roku bolo vydaných sedem rozhodnutí o umiestnení terás, vlani to bolo desať,“ povedala vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová. Za terasy platia ich užívatelia mestu daň. Jej výšku ovplyvňuje umiestnenie terasy a veľkosť plochy, ktorú zaberá. „Daň za letné terasy podľa všeobecne záväzného nariadenia o dani za užívanie verejného priestranstva a dani za ubytovanie sa vyrubuje vo výške 0,06 € za m² na deň – na južnej strane námestia, 0,03 € za m² na deň – na severnej strane námestia a 0,05 € za m² v ostatných častiach mesta,“ doplnila Kmeťová.

Do koľkej je povolené vysedávať na terasách?

„Podľa všeobecne záväzného nariadenia o pravidlách času predaja v obchode a čase prevádzky služieb je prevádzkový čas od 06.00 do 22.00 h. V súčasnosti sa pripravuje nové nariadenie, kde bude prevádzkový čas určený osobitne aj pre letné terasy,“ uviedla vedúca kancelárie primátora.

Prečo chodíme na letné terasy?

28-ročné Brezňana lákajú terasy hlavne svojim otvoreným priestorom: „Pozitívum vidím v tom čerstvom vzduchu a taktiež priestoru je na terase omnoho viac.“

Práve tak to vidí aj 23-ročný Brezňan: „Samozrejme, výhodou je, že môžeš byť vonka na vzduchu a príjemne si posedieť s priateľmi.“ A čo si objednáva najčastejšie? „Väčšinou pivo,“ dodal s úsmevom.“

Letné terasy
7
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM