Katarína Oravská Samospráva

Koľko zarábajú mestskí poslanci a primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Brezno

Riadia naše mesto, robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú aj naše životy. Za túto prácu dostávajú odmeny, ktoré sú platené z našich daní. Boli sme preto zvedaví, koľko vlastne taký mestský poslanec zarobí na odmenách.

Ilustračný obrázok k článku Koľko zarábajú mestskí poslanci a primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Brezno
Foto: Katarína Oravská

Hneď na začiatok sa pozrime na plat hlavy nášho mesta – plat primátora Jaroslava Demiana. Primátorský plat sa musí zo zákona schvaľovať každý rok. Jeho výška sa odvíja od priemernej mzdy zamestnanca národného hospodárstva. Jeho plat bol na tento rok schválený vo výške 2 382 eur mesačne v hrubom.

Mohlo by vás tiež zaujímať Jaroslav Demian priznal príjmy aj majetok: Koľko zarobil a čo vlastní?

Ako je to ale s viceprimátorom a mestskými poslancami? Dostávajú za svoje služby pre mesto pravidelný mesačný príjem? Odpoveď je nie, nedostávajú. Ich odmeňovanie je trochu komplikovanejšie.

Ako informovala vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová, podľa Zásad odmeňovania poslancov zástupcovi primátora prináleží odmena vo výške 750 eur za štvrťrok. Základom odmeňovania mestských poslancov sú odmeny za účasť na zasadnutiach mesta. Za plnenie úloh poslanec mestského zastupiteľstva dostáva 300 eur za štvrťrok. V prípade, že sa poslanec bez ospravedlnenia nezúčastní rokovania MsZ je mu odmena krátená vo výške 1/3 zo štvrťročnej odmeny.

Tu sa odmeňovanie nekončí. Zo Zásad odmeňovania poslancov ďalej vyplýva, že ak je mestský poslanec zároveň predsedom komisie zriadenej MsZ, dostáva štvrťročne 360 eur. Členovia komisií, ktorí nie sú poslancami dostávajú odmenu 20 eur za mesiac. Mesačná odmena je stanovená bez ohľadu na počet zasadnutí v jednom mesiaci. Patrí každému členovi komisie, ktorý nie je poslancom MsZ, ak sa zúčastnil aspoň jedného zasadnutia komisie v mesiaci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM