Správy

Konečne vidno VÝSLEDKY! Čierna škvrna na mape Horehronia sa zmenšuje

Opatrenia zahŕňajú okrem odčerpávania a čistenia vôd aj odstraňovanie vegetácie z koruny hrádze z bezpečnostných dôvodov a vybudovanie priekopy na zabránenie stekania povrchových vôd do odkaliska, priblížili.

Ilustračný obrázok k článku Konečne vidno VÝSLEDKY! Čierna škvrna na mape Horehronia sa zmenšuje
10
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

V obci Predajná v okrese Brezno pokračujú práce na odčerpávaní a čistení vody z toxických gudrónových jám. Došlo k poklesu hladiny v nádrži odkaliska Predajná I o 17,5 centi­metra. Tým sa zvýšila bezpečnosť hrádze. Uviedol to štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý čistenie jám realizuje.

„Pokles hladiny je výsledkom zrealizovaných opatrení a priaznivých meteorologických podmienok,“ konštatujú vodohospodári. Opatrenia zahŕňajú okrem odčerpávania a čistenia vôd aj odstraňovanie vegetácie z koruny hrádze z bezpečnostných dôvodov a vybudovanie priekopy na zabránenie stekania povrchových vôd do odkaliska, priblížili.

Čistenie gudrónových jám sa začalo v apríli. Stáť by to malo približne 70-tisíc eur. Úlohou VV je prečistenie 2-tisíc kubických metrov vody, aby sa zabránilo havarijnému stavu, ktorý tam hrozil. Prvou fázou procesu je chemické čistenie za pomoci mobilnej čistiarne, nasledovať bude biologické čistenie v komunálnej čistiarni odpadových vôd.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V obci Predajná sa začalo s čistením toxických gudrónových jám
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM