Katarína Oravská Správy

Konferencia Šanca pre neznáme krajiny: Účastníci sa prevezú parným vlakom

V Čiernom Balogu a Ľubietovej sa bude vo štvrtok a v piatok konať konferencia a umelecké sympózium s názvom Šanca pre neznáme krajiny s podtitulom génius loci málo známych, nevšedných krajín. Pre účastníkov je pripravený bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia Šanca pre neznáme krajiny: Účastníci sa prevezú parným vlakom
Zdroj: TASR

Odborný program bude sústredený v Čiernom Balogu a sympózium v Ľubietovej. Konferencia sa koná v rámci podpory implementácie Európskeho dohovoru o krajine v SR. Organizátormi sú Technická univerzita vo Zvolene, Slovenská agentúra životného prostredia Banská Bystrica, Banskobystrický samosprávny kraj, obec Ľubietová, obec Hronec, obec Čierny Balog, Lesy SR, š.p. Banská Bystrica, Regionálna rozvojová agentúra Liptov, Čiernohronská železnica Čierny Balog a OZ Libetha.

Obce neboli vybrané náhodne

Miesta konania podujatia neboli vybrané náhodne. „Ide o región s veľkým, ale nevyužitým potenciálom v rudnom poli Poniky – Ľubietová – Osrblie – Hronec – Čierny Balog. Jedná sa o obce s minulosťou baníckou (najmä Ľubietová) a hutníckou (Hronec, Ľubietová), lesníckou (Čierny Balog). Dôležitým momentom je i 30 rokov dobrovoľníctva na Čiernohronskej železnice Čierny Balog,“ povedala Iveta Bohálová, vedúca Odboru starostlivosti o vidiecke životné prostredie Slovenskej agentúry životného prostredia.

Odborná časť podujatia je situovaná na Lesy SR, š.p., odštepný závod Čierny Balog. Je určená odbornej verejnosti, zástupcom regionálnej i miestnej samosprávy i širokej verejnosti.

„Cieľom konferencie je vyzdvihnúť význam génia loci regiónu, ktorý súvisí s históriou baníctva, hutníctva, lesníctva a vyznačuje sa prírodnými zaujímavosťami. Podujatie je prostriedkom na hľadanie možností, ako využiť tento kraj v budúcnosti, poskytne impulz na zhodnotenie potenciálu územia, zvýšenie jeho prosperity a oživenie tradícií,“ uviedla Bohálová.

Navštívia zaujímavé miesta

Konferencia je zároveň príležitosťou na stretnutie zástupcov odborných organizácií, vedeckých inštitúcií, predstaviteľov regionálnej a miestnej samosprávy. Rokovať budú o našej krajine, regióne, minulosti baníctva na Horehroní, tradícii hutníctva v Podbrezovej či o obnove Čiernohronskej železnice.

Účastníci konferencie sa dostanú na zaujímavé miesta. Navštívia napríklad Hronec, do ktorého sa prepravia historickým parným vlakom na Čiernohronskej úzkorozchodnej lesnej železnici. Neobídu ani vysokú pec na Troch vodách.

Širokej verejnosti je určený najmä piatkový sprievodný program v Ľubietovej spojený s experimentálnou tavbou železa a odlievaním liatinových umeleckých skulptúr. Umelecké liatinové sochy sa budú odlievať aj na námestí v Hronci v sobotu od 14.00.

Foto: ilustračné
Fotogaléria: SAŽP

Šanca pre neznáme krajiny
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM