Katarína Oravská Samospráva

Koniec zbytočným papierovačkám? Brezno je bližšie k tomu, aby sa stalo jedným z eMiest

Na pondelkovom mimoriadnom zastupiteľstve mestskí poslanci rokovali aj o návrhu na schválenie spolufinancovania projektu týkajúceho sa elektronizácie mesta. Výzvu Elektronizácia služieb miest – “eMestá“ vyhlásilo ministerstvo financií SR.

Ilustračný obrázok k článku Koniec zbytočným papierovačkám? Brezno je bližšie k tomu, aby sa stalo jedným z eMiest
Zdroj: Webnoviny.sk

Výzva je zameraná na elektronizáciu verejnej správy a rozvoj elektronických služieb na regionálnej a miestnej úrovni. Cieľom je zmeniť súčasný stav poskytovania služieb samospráv na takú úroveň, ktorá významne znižuje administratívnu záťaž občana, podnikateľa a samospráv, vrátane pracovníkov vykonávajúcich jednotlivé úkony.

Cez internet by sme si mohli zaplatiť dane či poplatok za odpad

Cieľom projektov v rámci tejto výzvy je sprístupnenie elektronických služieb miest a zabezpečenie ich všeobecnej použiteľnosti. Elektronizácia procesov bude realizovaná v oblastiach miestnych daní (napr. služba: Platenie miestnych daní, Podávanie daňového priznania k dani z nehnuteľností), poplatkových povinností (Platenie miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavby), pripomienkovania návrhov nariadení či investičných zámerov miest.

Z väčšej časti to zafinancuje Európska únia

Celková maximálna indikatívna suma vyčlenená na túto výzvu predstavuje 50 mil. EUR. Operačný program Informatizácia spoločnosti je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Bude, či nebude?

Mesto sa do výzvy elektronizácie zapojí. Poslanci na zastupiteľstve schválili návrh na spolufinancovanie projektu vo výške minimálne 5 % celkových oprávnených výdavkov k žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci aktuálnej výzvy elektronizácie služieb mesta. Za 5 rokov by tak mesto malo do projektu naliať cca 300 tisíc eur. Schválenie spolufinancovania projektu sa však nezaobišlo bez diskusie medzi mestskými poslancami. Na odpoveď, či sa projekt elektronizácie bude v našom meste naozaj realizovať, si však budeme musieť ešte počkať. Náš projekt totiž musí byť ešte schválený.

Podľa primátora je to jedinečná šanca

Podľa primátora mesta Jaroslava Demiana je hlavným prínosom tohto projektu elektronizácia služieb voči občanom. Mestský poslanec Ján Králik takéto skrátenie a skvalitnenie komunikácie mesta s ľuďmi berie, ale finančný objem, ktorý by muselo mesto na to vynaložiť, sa mu zdá priveľký. Zanedbateľná položka to nie je ani podľa poslankyne Márii Majerčíkovej. Poslankyňa Petra Dzurmanová položila otázku, či je potrebná elektronizácia nášho mesta. „Elektronizáciu v krajskom meste v Banskej Bystrici využíva 154 ľudí a sa stálo to 1, 8 milióna, tak sa pýtam, či to má význam,“ uviedla Dzurmanová. Podľa slov Demiana je to jedinečná možnosť, ako si veci obstarať za európske zdroje. Pripomenul, že suma projektu je len odhadovaná. Mesto teda môže vysúťažiť nižšiu sumu. Dnes sa podľa neho firmy pobijú o takúto zákazku. „Toto je cesta ako zefektívniť a spružniť verejnú správu. Že to v jednom meste nefunguje ešte neznamená, že je to zlá vec,“ podotkol Demian.

Mestu by sa vrátili výdavky na informatizáciu od roku 2007

Zostavený rozpočet projektu na elektronizáciu mesta podľa vedúcej Odboru životného prostredia, rozvojových programov a stavebného poriadku Mestského úradu Brezno Eleny Gregorovej saturuje oprávnené výdavky. Oprávnené výdavky sú pritom podľa jej slov všetky náklady, ktoré vznikli alebo boli uhradené na informatizáciu spoločnosti mestom Brezno od roku 2007. To teda znamená, že náklady, ktoré od roku 2007 mesto vynaložilo na informatizáciu, sa mu vrátia. „Ja si myslím, že nevyužiť túto možnosť je premrhaním šance. Informatizácia spoločnosti v rámci toho čo prijala Európska únia, čo prijala vláda SR nás tak či tak očakáva,“ doplnila Gregorová. Demian tiež poslancom zdôraznil, že takáto možnosť tu už nebude. „Pokiaľ hovoríme o informatizácii spoločnosti, ak toto nie je správna cesta, tak potom celý svet ide nesprávnou cestou,“ povedal primátor.

Mesto dáva v priemere na informatizáciu 50-tisíc eur ročne

Mesto v súčasnosti na informatizáciu verejnej správy podľa vedúcej ekonomického odboru Ruženy Šefránkovej vynaloží každý rok priemerne okolo 50-tisíc eur. V roku 2009 výdavky na hardvér, softvér a služby (tonery, nákup, opravy, údržba) predstavovali sumu 133,010 tisíc eur. V roku 2010 to bolo 72,227 tisíc eur. V roku 2011 to bolo 57,725 tisíc eur. V minulom roku stála mesto informatizácia 45,810 tisíc eur. Na tento rok je rozpočtovaných pre tento účel 47,525 tisíc eur. „Je to veľakrát o tom, kto aký má vzťah k informatizácii a do akej miery sa vie stotožniť s touto myšlienkou. Dnes tých 40 – 50 tisíc eur ročne na informačný systém dáme. Takto ich budeme mať preplatené z Európskej únie,“ uzavrel Demian.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM