Jakub Forgács Správy Samospráva

Koronakríza v Brezne poznačila kultúru aj turizmus. Abel: Na 2. vlnu sme pripravení

Ktoré oblasti v Brezne boli koronakrízou najviac postihnuté a ako aktuálnu situáciu vníma primátor Tomáš Abel? Viac prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Koronakríza v Brezne poznačila kultúru aj turizmus. Abel: Na 2. vlnu sme pripravení
Zdroj: Mesto Brezno

V posledných dňoch sledujeme na celom Slovensku výrazný nárast počtu pozitívne testovaných na nový koronavírus. Hoci Banskobystrický kraj má zo všetkých krajov zatiaľ najnižší počet zistených prípadov, čísla narastajú aj v našich končinách. Zaujímalo nás preto, ako je Brezno pripravené na druhú vlnu.

Abel: Sme pripravení

„Situácia s pandémiou koronavírusu bola pre nás všetkých nová. Mesto aj napriek neočakávanej situácii pomáhalo nad rozsah svojich kompetencií štátnym inštitúciám, nemocnici, sociálnym zariadeniam a samozrejme svojim obyvateľom,“ uviedol pre spravodajský portál Dnes 24 primátor Brezna Tomáš Abel.

„Počas prvej vlny sme sa veľa naučili a na druhú sme už pripravení,“ hovorí Abel.

„Naše mesto pripravilo všetky opatrenia podľa odporúčaní OÚ, krízového štábu a vypracovali sme plán ochrany pre biologické ohrozenie,“ pokračoval primátor so slovami, že krízový plán je zameraný na predchádzanie šírenia COVID-19 pre Mestský úrad Brezno a Mestskú políciu Brezno. Súčasťou plánu ochrany sú všeobecné preventívne opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia, odporúčania pre zabezpečenie opatrení na pracovisku a osobitne odporúčania pre zamestnancov a používanie osobných ochranných prostriedkov.

„Pri predchádzaní šírenia sme zabezpečili pre zamestnancov ochranné prostriedky – rúška, dezinfekcia, okuliare, ochranné odevy a štíty. V priestoroch mestského úradu, kde sa zdržujú klienti, sú nainštalované plexisklá a germicídne žiariče. Pred vstupom do budovy sa každému klientovi meria teplota a usmerňuje ich informátor alebo Miestna občianska poriadková služba,“ vymenoval Abel.

V čase vypuknutia pandémie podľa slov primátora všetko riešili operatívne a rýchlo. „Našim obyvateľom sme poskytovali množstvo služieb aby sme ich chránili. Teraz už vieme čo všetko je potrebné zabezpečiť na ochranu našich obyvateľov a sme na to pripravení. Dohliadame aby všetky budovy v správe mesta a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti boli vybavené ochrannými prostriedkami,“ poznamenal.

Presné číslo nevedia

„Naša samospráva za posledných päť rokov hospodárila veľmi dobre a viackrát sme boli hodnotení ako jedno z najlepšie hospodáriacich miest. Počas posledných dvoch rokov nám opatreniami vlády vypadlo z pokladnice 1,5 milióna eur a teraz nás dostihol ešte aj neviditeľný nepriateľ, ktorého dôsledky budú ešte oveľa horšie,“ povedal primátor.

„Všetko však budeme musieť zvládnuť a inú možnosť si ani nepripúšťam,“ pokračoval Abel.

Ako spomenul, v rámci podielových daní mestu štát poskytol návratnú finančnú pomoc vo výške 424 276 eur. „Štruktúrovaný prehľad oprávnených výdavkov mesta Brezno na záchranné práce počas vyhlásenej mimoriadnej situácie od 12.03.2020 do 31.08.2020 bol 43 659,35 eur. Presné číslo, o koľko financií mesto príde, zatiaľ nevieme,“ doplnil.

Šetrenie na viacerých úrovniach

Ako spomenul Abel, v čase vypuknutia prvej vlny pandémie šetrili na všetkých úrovniach. „Začal som od seba. Po dobu nevyhnutných opatrení som si znížil plat na zákonné minimum a teda o 40 % a túto časť vo výške 1 500 eur mesačne som venoval mestu a našim obyvateľom na nákup ochranných prostriedkov. Zamestnanci po dobu jedného mesiaca pracovali na 80%,“ uviedol.

Mesto podľa jeho slov šetrilo na výdavkoch na správu mesta, tovaroch a službách a bude tomu tak aj počas druhej vlny pandémie. „Odložíme nevyhnutné investície a uvidíme, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať,“ poznamenal

Ako pokračoval, pred rokom až dvomi, keď v meste spúšťali niektoré investície, mestu ani nenapadlo, že by niečo takého mohlo prísť. „Boli sme pripravení aj na výkyvy ekonomiky. Táto situácia je však iná a niektoré investície sme boli nútení preložiť a projekty pozastaviť. Po skončení prvej vlny pandémie sme však rozbehnuté projekty nanovo spustili,“ hovorí Abel.

Začaté projekty však podľa jeho slov neplánujú stopnúť. „V stavbách a projektoch pokračujeme a riadne ich dokončíme. Všetko však závisí od vývoja situácie a dnes je ťažké povedať, čo nás ešte čaká. Bohužiaľ, situácia na Slovensku sa mení zo dňa na deň,“ dodal primátor.

Rana pre kultúru aj turizmus

Ako ďalej uviedol Abel, koronakríza má dopad na všetky oblasti života. „Najviac postihnutými oblasťami sú určite kultúra, šport a aj turizmus. Už počas prvej vlny sme rušili všetky naplánované kultúrne a športové podujatia. Situácia nevyzerala veľmi priaznivo, no nakoniec sme počas leta zorganizovali aspoň niektoré z našich tradičných podujatí za prísnych hygienických opatrení,“ povedal primátor.

Všetko sa však opäť zmenilo a čísla počtu nakazených stúpajú každým dňom. „Po vyhlásení nových opatrení Vlády SR sme museli pristúpiť k zrušeniu alebo presunutiu niektorých plánovaných akcií aby sme predišli šíreniu nákazy. Koronakríza určite ovplyvní aj miestnych podnikateľov, pre ktorých platia prísne opatrenia,“ uviedol s tým, že v niektorých prípadoch sú pre nich likvidačné.

Pozitívne myslenie v situácii, akej naša spoločnosť momentálne čelí, je podľa primátora kľúčové.

„Snažte sa byť ohľaduplní, tolerantní a láskaví jeden voči druhému. Buďte obozretní, posilňujte si imunitu a zdravý životný štýl. Zoberte si zo všetkého to pozitívne, zbytočne sa nestresujte a venujte pozornosť svojim najbližším. Vychutnávajte si čas strávený s rodinou a prechádzky v prírode. Pre nikoho táto situácia nie je jednoduchá, ale skúste to vydržať. Spolu to zvládneme,“ dodal na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM