Jakub Forgács Samospráva

Kotlebov hovorca sa pustil do Maňku: Geniálny európsky ekonóm, boľševické vyjadrenia!

Na hlavu bývalého župana Vladimíra Maňku sa vzniesla vlna kritiky. Hovorca kraja Miroslav Belička poukázal na hospodárenie Banskobystrickej regionálnej správy ciest. Ostrým slovníkom si pritom vzal do úst predchodcu Mariana Kotlebu.

Ilustračný obrázok k článku Kotlebov hovorca sa pustil do Maňku: Geniálny európsky ekonóm, boľševické vyjadrenia!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Banskobystrický samosprávny kraj ako prvý kraj aktívne vstúpil na parket burzy prostredníctvom svojej obchodnej spoločnosti Banskobystrická regionálna správa ciest a zrealizoval nákup prvej komodity. Išlo o nákup posypovej soli v sekcii Komoditnej burzy Bratislava – Minerály,“ informoval Pavol Scholtz, predseda burzovej komory Komoditnej burzy Bratislava. Podľa Scholtza cestári v porovnaní s priemernou cenou, ktorá bola obstaraná v posledných troch rokoch cez klasický proces verejného obstarávania, ušetrili minimálne 30 % prostriedkov.

Ako spresnil hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja Miroslav Belička, Banskobystrická regionálna správa ciest podľa jeho slov kúpila posypovú soľ o 33 % lacnejšie než predchádzajúce vedenie podniku, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje úsporu až 462 000 eur. „A to len za polovicu objemu na zimnú údržbu, pretože v 2. polroku ostala soľ na skladoch z predchádzajúceho obdobia, ktorá sa neminula z dôvodov výnimočne dobrých meteorologických podmienok,“ reagoval Belička.

„Tieto prostriedky pokryjú celý program zamestnanosti operačného programu letnej údržby, novinármi posmešne označovaný Projekt krompáče a lopaty, za čo sa vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja vôbec nehanbí. Je rado, že takým spôsobom dokáže aspoň na šesť mesiacov v roku zabezpečiť dlhodobo nezamestnaným prácu, ktorá spočíva v čistení ciest v hornatých oblastiach, čo je priamou kompetenciou regionálnej samosprávy,“ uzavrel Belička a potom svoju pozornosť obrátil na predošlého župana.

Belička pokračoval, že toto je odpoveď na „demagogické boľševické vyjadrenia“ expredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku, že zamestnanosť v Banskobystrickej regionálnej správe ciest nie je finančne krytá a je len demonštratívna.

Tým však Belička ešte s kritikou Maňku neskončil. „Uvádza, zrejme po zahľadení sa do vešteckej gule, že kapitálová spoločnosť skončí ku koncu roka v strate, a to polroka pred účtovnou uzávierkou. Tento istý geniálny európsky ekonóm uzavrel rok s pozitívnym výsledkom 8 miliónov eur, pričom neuhradené faktúry a záväzky za jeho funkčné obdobie boli 12 miliónov eur. Len na neuhradených faktúrach spoločností SAD Zvolen a SAD Lučenec vznikal za jeho vedenia zákonný denný úrok z omeškania 1 773 eur, spolu skoro 500 000 eur,“ dodal hovorca BBSK.

Naša redakcia sa v tejto veci pokúša získať aj vyjadrenie Vladimíra Maňku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM