Správy

Krajská nemocnica patrí medzi NAJ. Ako sa v rebríčku umiestnila nemocnica v Brezne?

Ocenenie Nemocnica roka 2018 získala po prvý raz Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Pozrite si rebríček umiestnenia našej nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Krajská nemocnica patrí medzi NAJ. Ako sa v rebríčku umiestnila nemocnica v Brezne?
33
Galéria

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici dosiahla ako jediná z veľkých štátnych zariadení nadpriemerné bodové hodnotenie v každej z piatich hlavných oblastí sledovaných ukazovateľov. Medzi silné stránky nemocnice patrí relatívne dobrá spokojnosť pacientov.

Z hľadiska medicínsko-ekonomickej náročnosti diagnóz pacientov (tzv. Case Mix Index) má na Slovensku v priemere komplikovanejších pacientov už len Univerzitná nemocnica v Martine. To má určite vplyv na to, že banskobystrická nemocnica nepatrí pri vybraných indikátoroch kvality medzi úplne najlepšie.

Otvorená verejnosti

Najhoršie dopadá pri ukazovateli sledujúcom nutnosť opätovnej hospitalizácie pacientov do 30 dní po ich prepustení z nemocnice. Naopak, veľmi dobré (rozumej: nízke) čísla má pri úmrtnosti po operačných výkonoch a pokutách od ÚDZS za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

Avšak „Rooseveltka“ najviac exceluje pri ukazovateli otvorenosti voči verejnosti. V rámci indexu transparentnosti, ktorý INEKO zostavuje v spolupráci s Transparency International Slovensko na základe 21 subindikátorov, je už viac rokov jednoznačným lídrom.

V kategórii všeobecných nemocníc skončila v rebríčku 34 zariadení Nemocnica s poliklinikou Brezno, n.o., na 26. mieste s ratingom 44,4.

„Keď sa pozrieme na poradie nemocníc podľa hospodárenia, vidíme zarážajúci obraz, ktorý nie je dobrou vizitkou verejného sektora ako hospodára. Záväzky po lehote splatnosti týchto deviatich nemocníc dosiahli ku koncu minulého roka vyše 76 miliónov eur a ich strata sa medziročne takmer zdvojnásobila. Negatívny prím tu hrajú bezkonkurenčne zdravotnícke zariadenia Trenčianskeho samosprávneho kraja – Bojnice, Považská Bystrica a Myjava. Nasledujú nemocnice žilinskej župy – Liptovský Mikuláš, Čadca, Dolný Kubín, a týmto príspevkovým organizáciám sekundujú neziskovky pod vplyvom MZ SR – Revúca, Brezno, Piešťany, pričom len posledne menovaná nemocnica hospodári prebytkovo, čím dokáže postupne znižovať svoj starý dlh,“ píše sa v hodnitiacej správe INEKO.

Obhájili spokojnosť V kategórii všeobecných nemocníc nepozná ocenenie Nemocnica roka iného víťaza ako Ľubovniansku nemocnicu, n.o., ktorá dosiahla už štvrté víťazstvo v rade. Na päty jej však už dýcha, rovnako ako minulý rok druhá, Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica.

Tretiu pozíciu obhájila štátna Nemocnica Poprad, a.s. Zaujímavosťou je, že poradie na prvých troch miestach bolo rovnaké aj v predošlých dvoch ročníkoch.

Vysoká úmrtnosť

V dolnej časti rebríčka sa nachádzajú dve nemocnice, ktoré ako jediné získali podpriemerné bodové zisky vo všetkých piatich oblastiach ukazovateľov.

Ako predposledná sa umiestnila nemocnica z Revúcej, ktorá má okrem hospodárenia najviac problémov s vysokou rehospitalizo­vanosťou pacientov, úmrtnosťou na mozgovocievnu príhodu a úmrtnosťou na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Väčšinu členov správnej rady tejto neziskovej organizácie obsadzuje ministerstvo zdravotníctva. Slabinou nemocnice v Partizánskom, ktorá je členom siete nemocníc Svet zdravia, je podobne relatívne vysoká úmrtnosť pacientov na mozgovo-cievne príhody, úmrtnosť po operáciách, ako aj mortalita na lôžkovom oddelení po preklade z JIS-ky.

Celý rebríček hodnotenia INEKO nájdete TU.

Ilustračné foto

Detské oddelenie zmenilo tvár. Maľby na stenách rozžiaria detské očká
33
Galéria
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM