Kultúra

Legendárny M klub ožíva pre ďalšiu generáciu Brezňanov

S víziou ponúknuť novej generácii možnosť hodnotne tráviť voľný čas prišla partia mladých Brezňanov, ktorá iniciovala opätovné sprevádzkovanie niekdajšieho M klubu.

Ilustračný obrázok k článku Legendárny M klub ožíva pre ďalšiu generáciu Brezňanov
13
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Radnica tento zámer podporila a výsledkom ich spoločného úsilia je jeho slávnostné znovuotvorenie. O kultúrnej novinke informuje samospráva na svojom webe. Viac o tomto alternatívnom priestore porozprával jeden z autorov myšlienky Michal Truschan.

Klub mladých alebo M klub bol v 70. rokoch minulého storočia miestom, kde vtedajší študenti a mladí ľudia pracujúci v Mostárni Brezno spoločne trávili voľný čas. Okrem divadelníkov sa tu stretávali aj tanečníci, muzikanti, výtvarníci či básnici, ktorí organizovali množstvo kultúrno-spoločenských a športových aktivít. Čo je cieľom toho súčasného?

Chceme, aby M klub slúžil ako centrum voľného času pre mládež a dospelých, aby sa stal spoločenským priestorom pre všetkých ľudí, ktorí majú záujem tráviť čas hodnotne spolu s inými ľuďmi. Priestor, kde sa vytvárajú priateľstvá, kde sa odovzdávajú poznatky a skúsenosti, kde sa vedú konštruktívne diskusie. Priestor pre všetkých, ktorí nechcú sedieť doma, ale stretávať sa a spoznávať život. Priestor, kde máte možnosť vždy stretnúť kohosi zaujímavého a spoznať niečo nové.

Môžete byť konkrétnejší?

Pre verejnosť máme pripravené vernisáže, koncerty, raz do mesiaca i koncert klasickej hudby, filmový klub, divadlo, turnaje a súťaže rôzneho druhu, cestovateľské večery, prednášky a diskusie týkajúce sa ekológie, prírody, sociálnych a mnohých ďalších tém a raz do mesiaca i „Stretnutie s…“. Takto chceme predstaviť ľudí, ktorí sú niečím zaujímaví a dokážu inšpirovať. Takže verím, že v M klube si každý nájde ten svoj obľúbený večer.

Na to, aby sa tak mohlo stať, ste ale museli pristúpiť k viacerým stavebným úpravám pôvodných priestorov. Kto všetko sa podieľal na renovácii a s akým výsledkom?

Podarilo sa nám hlavne zrekonštruovať sálu, ktorú sme oddelili od barových priestorov a urobili na spôsob malej divadelnej sály. Inštalovali sme dvere, vytlmili sálu, oživili bar, kde sa inštalovali police, pracovné dosky, drez a elektrospotrebiče. Skontrolovala a opravila sa elektroinštalácia, osadila nová rozvodná skriňa, vymenili sme ventilátory zabezpečujúce kvalitné odvetrávanie priestorov a dobudovalo sa sociálne zariadenie. Takisto vstupná predná časť schodiska prešla rekonštrukciou. Okrem toho sme svojpomocne urobili mnoho drobných prác a opráv. Veľa času zabrali aj administratívne práce spojené s vytvorením a zriadením prevádzky. Ruku k dielu dobrovoľne priložili Michal Récky a mladí divadelníci, mesto Brezno finančne zastrešilo všetko potrebné zariadenie a v poslednej etape zasa zabrali Technické služby Brezno. Treba si uvedomiť, že ide o staršie priestory, ktoré si ešte vyžiadajú množstvo práce a investícií a toto boli len prvé nutné a základné kroky k obnoveniu fungovania M klubu.

Akú úlohu v tomto projekte zohrávate vy osobne?

Mojou úlohou je hlavne vytvárať program, starať sa o propagáciu a viesť samotnú prevádzku M klubu. V začiatku fungovania budeme mať otvorené štyri dni v týždni a to od stredy do soboty, desať mesiacov v roku, teda od septembra do júna.

Vstup bude voľný?

Na niektoré podujatia, hlavne tie edukačné, prednášky a diskusie, bude vstup dobrovoľný. Na ostatné ako koncerty, divadlá a cestovateľské večery bude vstup spoplatnený.

Je možné tento priestor využiť aj na komerčné účely?

Áno, počíta sa aj s touto možnosťou. Naše priestory sú k dispozícii pre rôzne recepcie, večierky, prezentácie, firemné školenia či iné spoločenské aktivity. Výhodou je, že máme k dispozícii a v ponuke aj technické zabezpečenie týkajúce sa zvuku, svetla a obrazu.

Vo štvrtok 22. novembra slávnostne otvárate. Aký program ste pri tejto príležitosti pripravili?

Program začneme vernisážou fotiek Jaroslava Štubňu, ktorý sa dlhé roky venuje fotografovaniu hudobných podujatí a umelcov. Svoje básne s nezameniteľnou poetikou nám prednesie Boris Demian, nasledovať bude slávnostné otvorenie s predstaviteľmi mesta a o záver programu sa postará zoskupenie kočovných hudobníkov San Borondon Cyclo Fanfaria, ktorí nám zahrajú hudbu z celého sveta. Pozývam všetkých na zaujímavý a verím, že aj hodnotný program, výborné pivo, ktoré sme sa rozhodli čapovať špeciálne na to určeným plynom pre zvýraznenie tých najlepších vlastností piva, a chutnú kávu. To všetko u nás v príjemnom prostredí M klubu.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Rekonštruovaný M klub v Brezne
13
Galéria
Zdroj: FB M klub Brezno
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM