Katarína Oravská Rôzne

Lekárnik Ďalak zasvätil život vzácnej tekutine a pomoci druhým: Na darcov krvi ide cez deti

Meno Brezňana Jaroslava Ďalaka je pevne spojené so zdravotníctvom a nezištnou pomocou. Za svoju záslužnú činnosť v tejto sfére ho ocenil aj brezniansky primátor. Prečítajte si jeho príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Lekárnik Ďalak zasvätil život vzácnej tekutine a pomoci druhým: Na darcov krvi ide cez deti
Foto: Katarína Oravská

Cenu primátora mesta Brezna za rok 2013 udelil Jaroslav Demian za záslužnú činnosť s prospech obyvateľov mesta Brezna a regiónu Horehronia Jaroslavovi Ďalakovi pri príležitosti životného jubilea 60 rokov. „Bol som prekvapený, že som cenu dostal. Myslím si, že v Brezne je veľa ľudí, ktorí by si to možno zaslúžili viacej ako ja, takže som dojatý,“ povedal skromne Ďalak.

Verbuje aj tých najmenších

Jaroslav Ďalak sa stal súčasťou Slovenského Červeného kríža už ako študent strednej školy. Zúčastňoval sa školení a súťaží v poskytovaní prvej predlekárskej pomoci. Okrem toho sa stal bezplatným darcom krvi a keby mu to zdravie dovoľovalo, líhal by si na lôžko odbernej stanice aj dnes. Neustálym propagovaním významov darovania vzácnej červenej tekutiny, pre túto záslužnú činnosť vytrvalo získaval aj ďalších. Bol členom predsedníctva okresnej organizácie Červeného kríža v Banskej Bystrici. Vďaka jeho nezištnej pomoci usporadúva miestny spolok Červeného kríža v Brezne mnohé podujatia prospešné pre obyvateľov nášho mesta.

Už tie najmenšie deti získavajú cenné informácie o tom, aké je darovanie krvi potrebné, pretože zachraňuje ľudské životy. Prostredníctvom humoru dokáže svojich detských poslucháčov upútať a cez nich sa potom často rodičia stávajú pravidelnými darcami a aj zo samotných detí vyrastú celoživotní bezplatní darcovia krvi a platní členovia Slovenského Červeného kríža. Civilným povolaním je lekárnik. „Keby ste videli, aké sú deti zlaté, keď prídu ku mne do lekárne choré a ja sa im prihovorím. Vždy sa im snažím povedať niečo vtipné a ony sa smejú,“ hovorí s úsmevom na tvári Ďalak.

V práci dvanásť hodín denne

Vďaka jeho darom sú hliadky prvej pomoci, ktoré asistujú na športových a kultúrnych podujatiach schopné poskytovať odbornú starostlivosť a pomoc na požadovanej úrovni. Popri tejto humánnej činnosti od roku 1995 zastupuje svojich voličov ako poslanec mestského zastupiteľstva.

Podľa slov Jaroslava Ďalaka majú zdravotníctvo v rodine. Venuje sa mu aj jeho sestra, ktorá je lekárka. „Od sedemdesiateho šiesteho robím stále v tej istej lekárni,“ uviedol Ďalak. Ako ďalej pokračoval pracuje dvanásť hodín denne. Aj po slávnostnom udeľovaní cien sa ponáhľal práve do lekárne. Popritom všetkom sa snaží aj športovať. Lyžuje a tiež ho baví literatúra a samozrejme, najradšej sa venuje vnúčatám. Tie sú ešte malé a tak to, či z nich budú jeho nasledovníci, sa ešte uvidí.

Cenu primátora za tok 2013 získali tiež country skupina Vodopád, Slovenský cykloklub Ďumbier a pedagóg Matej Kán.

Jaroslav Ďalak
4
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM