Katarína Oravská Samospráva

Lepšie chodníky aj cesty už budúci rok: Pozrite sa, ako chcú mestskí poslanci použiť svoju rezervu

V pôvodnom návrhu mestského rozpočtu na najbližšie tri roky plánovalo mesto vložiť peniaze do ôsmych investičných akcií. Poslanci však schválili vynaloženie financií aj pre iné projekty, ktorých naplnenie by citeľne pocítili najmä občania. Väčšina peňazí pritom pôjde z poslaneckej rezervy.

Ilustračný obrázok k článku Lepšie chodníky aj cesty už budúci rok: Pozrite sa, ako chcú mestskí poslanci použiť svoju rezervu
Zdroj: TASR

Mestskí poslanci na pondelkom zastupiteľstve schválili rozpočet Brezna na nadchádzajúce tri roky. V rámci kapitálových výdavkoch pôvodného návrhu sa v programovom rozpočte na roky 2014 – 2016 uvažuje s realizáciou celkovo 8 investičných akcií. V nasledujúcom roku, by sa na ne mala vynaložiť čiastka 197 995 eur.

Elektronizácia služieb, nový softvér pre knižnicu aj merač rýchlosti

Najviac financií by sa malo vložiť do investičnej akcie Modernizácia technologických zariadení, a to 82-tisíc eur. Pokračovať sa bude v investičnej akcii Softvér pre mestskú knižnicu. Ten bol obstaraný ešte v roku 2012, jeho úhrada sa však vykonáva v ročných splátkach. Posledná splátka bude práve v roku 2014, a to vo výške 3 734 eur.

Do Elektronizácie služieb mesta Brezna by malo ísť v budúcom roku 49 921 eur. Ide o sprístupnenie služieb mesta a zabezpečenie ich všeobecnej použiteľnosti k občanom, čím sa vytvára komplexný informačný systém eGovernmentu.

Do investičnej akcie Skvalitnenie bývania je naplánovaných 18 600 eur. Minuté budú na prvky zabezpečujúce kvalitu a estetiku priestorov priľahlých k bytovým domom ako napĺňanie línie koncepcie podpory a rozvoja bývanie.

Na miestnu komunikáciu v Podkoreňovej by v budúcom roku malo ísť 3 500 eur. Tritisíc eur je vyčlenených pre merač rýchlosti na Ceste Osloboditeľov. Ide o prvok bezpečnostných zariadení zvyšujúcich bezpečnosť verejnej dopravy. Za 25-tisíc eur sa má vybudovať chodníkové prepojenie medzi ulicami Dolná a Potočná v časti Mazorníkovo. Technickým službám Brezno je v budúcom roku vyčlenený príspevok na nadstavbu ramenového nakladača vo výške 12 240 eur.

Toto si žiadajú občania

Mestskí poslanci na poslednom zasadnutí v tomto roku pri rozpočte jednohlasne schválili aj pozmeňovacie návrhy. Nemalo by sa tak realizovať len hore opísaných osem investičných projektov. „Návrh rozpočtu na rok 2014 nepredpokladal riešenie mnohých požiadaviek občanov na opravu a údržbu chodníkov, ciest a tiež na rozvoj v rámci nášho mesta,“ uviedol mestský poslanec Tomáš Abel, ktorý predložil pozmeňujúce návrhy. Tie skompletizoval na základe požiadaviek väčšiny poslancov. Prijať zmeny odporučila mestskému zastupiteľstvu aj finančná komisia.

„Následne som sa snažil nájsť finančné prostriedky na realizáciu týchto požiadaviek v návrhu rozpočtu. Podarilo sa to tak, že sa podstatným spôsobom nemenili základné východiská rozpočtu (príjmy a výdavky),“ priblížil Abel.

Zmeny sa týkajú mesta aj okolitých častí

Do budúcoročného rozpočtu sa tak zahrnuli aj výdavky na opravu a údržbu chodníkov v meste (49 000 eur), na sídlisku Mazorník (23 000 eur), na opravu a údržbu cesty na Nálepkovej (15 000 eur) a v časti Kozlovo (5 000 eur) a plánuje sa tiež oprava a údržba schodov na Mazoníku (3 000 eur), osadenie spomaľovača na ceste pod poštou na Mazorníku (6 000 eur), oprava a údržba parku v Zadných Hálnach (5 000 eur) a realizácia chodníka na Kiepke (20 000 eur).

„Krytie uvedených zmien bolo vykonané z rezervy poslancov (100 000 eur) a z navýšenia kapitálových príjmov vo výške 23-tis eur. Na pracovnom stretnutí sa tiež dohodlo, že krytie úpravy plôch za kostolom na Mazorníku (Oddychová zóna pre rodiny s deťmi a seniorov) môže byť realizované z prebytku rozpočtu 2013, ktorý budeme prerozdeľovať na rokovaní mestského zastupiteľstva v roku 2014,“ dodal Abel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM