Katarína Oravská Rôzne

Lesníci spomínali na zosnulých kolegov: Najnovšie si riziková práca vyžiadala životy troch z nich († 53, 56, 43)

Práce v lese je náročná, často sprevádzaná nepriazňou počasia a patrí tak k najrizikovejším povolaniam. Jej každodennou súčasťou sú úrazy, neraz končia tragicky. Len nedávno pribudli k obetiam lesov ďalší traja muži. Na všetky obete práce v lese si zaspomínali na symbolickom cintoríne.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci spomínali na zosnulých kolegov: Najnovšie si riziková práca vyžiadala životy troch z nich († 53, 56, 43)
Zdroj: Dnes24.sk

Koncom augusta privalil traktor pri zvážaní dreva 53-ročného muža z Hornej Súče. O niekoľko dní neskôr zabil pri Udavskom na východe Slovenska odlomený konár 56-ročného pracovníka dodávateľskej firmy. Pred týždňom privalil strom 43-ročného muža z obce Streženice pri Púchove. Toto je len niekoľko tragédií z posledného obdobia, ktoré majú spoločného menovateľa – les.

Po jedenástykrát si lesníci pripomenuli svojich zosnulých kolegov v Symbolickom lesníkom cintoríne vybudovanom v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline neďaleko Čierneho Balogu. „Práca v lese bola a stále je aj napriek moderným technológiám jedným z najrizikovejších povolaní,“ povedal generálny riaditeľ Lesov SR š.p. Banská Bystrica Ctibor Határ.

Aktuálne je na symbolickom cintoríne 324 tabuliek s menami tých, ktorí zomreli pri práci v lese. V tomto roku pribudlo dvanásť tabuliek, ale nejde o najnovšie prípady. Počet tabuliek však nie je dôležitý, spomínajú na všetkých. „Bohužiaľ, pri tejto práci sa stávajú aj tragické udalosti, les nielen dáva, ale aj berie, berie to najcennejšie – ľudský život. Dnes sme vzdali úctu všetkým, ktorí prišli o život v službe slovenským lesom,“ povedal Ján Račák, predseda Dozornej rady Lesov SR š.p. BB.

Na pietny akt prišiel aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. „Práca v lesoch je nielen ťažká a náročná, ale tiež často sprevádzaná nepriazňou počasia, ktoré zvyšuje jej rizikovosť a nie je v ľudských silách jej zabrániť. Človek má tiež svoje hranice a pokiaľ ich prekročí, príroda ho vie kruto potrestať,“ uviedol Jahnátek.

Foto: Lesy SR š.p. BB
Na fotke: Peter Morong výrobno-technický riaditeľ Lesov SR š.p. BB, minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, Ján Račák, predseda Dozornej rady Lesov SR š.p. BB

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM