Katarína Oravská Šport

Letecké dni SIAF 2013 štartujú o 100 dní: Predstavia sa letci z 15 krajín sveta

Presne o 100 dní štartujú na Letisku Sliač Medzinárodné letecké dni SIAF 2013. V dňoch 31. augusta a 1. septembra 2013 sa letecká základňa stane miestom stretnutia desaťťisícok priaznivcov lietadiel a lietania. Podujatie je najväčším svojho druhu na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Letecké dni SIAF 2013 štartujú o 100 dní: Predstavia sa letci z 15 krajín sveta
Foto: Katarína Oravská

Najprestížnejšiu leteckú udalosť roka organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s hlavným programovým partnerom – Ministerstvom obrany SR. „Som rád, že tohtoročný sviatok letectva sa ponesie aj v duchu jubilejného 20. výročia vzniku Slovenskej republiky. Zároveň bude i oslavou 20. výročia Ozbrojených síl SR,“ uviedol šéf rezortu obrany Martin Glváč. Medzinárodných leteckých dní by sa mali zúčastniť letci z 15 krajín Európy a sveta.

Intenzívne prípravy sú v plnom prúde

Tohtoročným zámerom organizátorov je prilákať do stredu Slovenska aspoň taký počet návštevníkov, aký zaznamenali vlani. „Štatistiky návštevnosti minulý rok atakovali hranicu 115.000 ľudí. Náš päťdesiatčlenný tím už celé mesiace intenzívne pracuje na prípravách. Všetky minuloročné pozitíva chceme zachovať, ale samozrejme pribudnú aj mnohé atraktívne novinky,“ prezradil riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa. Organizátori absolvovali rokovania aj s civilnými prevádzkovateľmi z Anglicka, Nemecka, Maďarska, Poľska a Českej republiky o účasti historických lietadiel a akrobatických skupín. Diváci SIAF 2013 sa už teraz môžu tešiť prezentáciu českých, poľských, rakúskych či holandských vzdušných síl.

Nebudú chýbať ani letecké simulátory

Časť areálu Letiska Sliač sa počas leteckých dní zmení na veľké zábavné centrum, v ktorom nebude chýbať detská a rodinná zóna. S veľkým ohlasom sa určite stretnú letecké simulátory a fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na exkluzívnu Xbox Fan arénu. Záštitu nad SIAF 2013 prevzali okrem Martina Glváča aj minister vnútra Robert Kaliňák a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Pozrite si v našej fotogalérii ako to na Medzinárodných leteckých dňoch vyzeralo minulý rok.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2012 Sliač
40
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM