Katarína Oravská Kultúra

Letný kino program v našej synagóge: TIETO filmy tu uvidíte!

V rámci Breznianskeho kultúrneho leta si budeme môcť okrem iného vychutnať aj sedem dokumentárnych filmov o zaujímavých témach. Tie sa budú premietať v unikátnom priestore – v synagóge. Pozrite si kompletný program.

Ilustračný obrázok k článku Letný kino program v našej synagóge: TIETO filmy tu uvidíte!
Foto: Katarína Oravská

Vybrané filmy z medzinárodného filmového festivalu Jeden svet si budeme môcť pozrieť aj v našom meste. V synagóge premietnu v rámci projektu Premietaj aj Ty sedem dokumentov. Cieľom projektu je, aby vybrané dokumentárne filmy malo možnosť vzhliadnuť, čo najviac ľudí. V synagóge sa bude premietať vždy o 20.00 hod. Vstup je voľný.

Program:

Streda 16.7. Salma
Štvrtok 17.7. Na sever od slnka, Dajte nám peniaze
Piatok 18.7. Solárne mamy
Sobota 19.7. Súď ma a skúšaj, Na bulvári zlomených sŕdc
Nedeľa 20.7. Tigrie dievčatá

Salma

Moslimské dievča z juhu Indie vo svojom „väzení“ otvorene a do najintímnejších podrobností vykresľuje krutý život dievčat, spútaných extrémne prísnymi islamskými nariadeniami a zvykmi vo svojej dedine.
Veľká Británia – 90 min. – 2013

Na sever od slnka

Dvaja surfisti na opustenej pláži ostrova pri brehoch Nórska ďaleko za polárnym kruhom. Živia sa tým, čo prinesie more. Fantastické zábery prírody, dobrodružné surfovanie počas polárnej noci, život mimo civilizácie a zabezpečenie si základných podmienok na prežitie…
Nórsko – 45 min. – 2012

Dajte nám peniaze

Etiópiu v polovici 80. rokov postihol extrémny hladomor. Zábery vyhladovaných ľádí v smrteľnej agónii obleteli svet a dali podnet slávnym hudobníkom Bobovi Geldofovi a Bonovi Voxovi k usporiadaniu obrovského charitatívneho koncertu „Live Aid“.
Švédsko – 58 min. – 2012

Solárne mamy

Rafea je matka štyroch detí, ktorá žije s manželom v ošarpanom stane v odľahlej fordánskej dedine. Obľúbenou manželovou činnosťou je polihovanie na koberci a Rafea je nútená starať sa o domácnosť. Chce vycestovať na študijný pobyt do Indie – muž jej odmietne dať súhlas. Predsudky, tradície patriarchálnej spoločnosti, nepochopenie okolia a závisť…
USA / Dánsko / Veľká Británia – 2012 – 75 min.

Súď ma a skúšaj

Dokumentárny film o likvidácií ženských reholí v 50. rokoch Československa, ktorý sa uskutočnil pod názvom „Akcia R“. Má ambíciu stať sa úvahou o zmysle ženského – ľudského bytia a ponúkne uvažovanie nad naším hodnotovým smerovaním, predstaví spirituálny rozmer života. Film získal Cenu Jedného sveta a stal sa tak Víťazným slovenským dokumentom.
SR – 70 min. – 2013

Na bulvári zlomených sŕdc

Obetí obchodovania s ľuďmi na celom svete je približne 21 miliónov. Nie sú to len ženy, ktoré sú nútené k prostitúcii, ale rovnako bývajú obchodovaní aj muži a deti a to za účelom nútenej práce, alebo núteného žobrania. Obete obchodovania s ľuďmi pochádzajú aj zo Slovenska.
Maďarsko – 20 min. – 2011

Tigrie dievčatá

Príbeh piatich dievčat z Barmy, ktoré si chcú založiť dievčenskú hudobnú skupinu Tiger Girls, sa odohráva na pozadí zmien posledných dvoch rokov. Keď opozičná politička Su Ťij získava väčšinu kresiel, dievčatá nahrávajú pieseň Come Back Home, ktorá volá exulantov, aby sa vrátili domov.
Austrália – 75 min. – 2012

Give Us The Money
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM