Katarína Oravská Rôzne

Maďarský polyhistor má pamätnú tabuľu v Brezne: V meste pri Hrone sa narodil

V Brezne bola odhalená tabuľa slávneho maďarského polyhistora Ottó Hermana. Ten sa narodil a prežil prvé roky svojho života práve v meste pri Hrone.

Ilustračný obrázok k článku Maďarský polyhistor má pamätnú tabuľu v Brezne: V meste pri Hrone sa narodil
Zdroj: Dnes24.sk

Priaznivci a nasledovatelia diela významného maďarského prírodovedca, politika, spisovateľa a etnografa, Ottó Hermana sa stretli na námestí. „Pri príležitosti stého výročia od smrti tohto rodáka z Brezna za účasti predstaviteľov mesta, zástupcov Horehronského múzea a členov Matice Slovenskej bola mu pri rodnom dome odhalená pamätná tabuľa,“ povedala asistentka primátora Alena Šperková.

Rok 2014 vyhlásil Národný inštitút životného prostredia v Maďarsku za pamätný rok, počas ktorého si plánujú uctiť Hermanovu pamiatku na všetkých významných miestach. Spomienková akcia sa niesla v priateľskom duchu, za sprievodu hudobnej skupiny Fonó z Maďarska, a za príhovoru oboch strán. Prítomných maďarským návštevníkom a slovenským účastníkom sa prihovoril kurátor projektu z Budapešti a tiež poslanec mestského zastupiteľstva, Milan Kováčik.

„Pamätná tabuľa bude dočasne umiestnená v priestoroch Horehronského múzea a neskôr inštalovaná na rodný dom Ottó Hermana v severnej časti breznianskeho námestia,“ dodala Šperková.

Foto: Mestský úrad Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM